Novo v Sloveniji: Prenovljeni Renault Twingo

17. 1. 2012 | Matevž Hribar
Deli

V Sloveniji se je začel prodajati prenovljeni Twingo, od zdaj tudi s platneno streho in turbodizelskim motorjem.

Ko človek (mimo grede) ujame novice iz slovenske dnevne politike, težko ostane nasmejan. Veliko govorjenja in bolj malo narejenega … Pa vendarle ni vse tako črno in nesmiselno: v Novem mestu predvsem delajo in sicer novega Twinga, ki nastaja na tekočem traku skupaj s Cliom in Windom. V Revozu so tako rekoč čez noč prenehali izdelovati 'starega' Twinga in začeli s proizvodnjo novega.

Na dan 2.400 zaposlenih izdela 620 Twingov, 160 Cliov in nekaj malega Windov. Čeprav gre le za stilsko prenovo (facelift), je novih ali spremenjenih kar 250 sestavnih delov. Nov je prednji del z večjim Renaultovim logotipom in nasmehom, ki neuradno napoveduje obliko novega Clia, povsem nova so izbočena zadnja vrata z dodatnimi lučmi. Če vam te spremembe niso dovolj, se lahko poslužite še, kot temu pravijo pri Renoju, personalizacije avtomobila: izbirate lahko med sedmimi različnimi nalepkami, celo vrsto platišči in okrasnimi pokrovi koles, štirimi barvami zadnjega spojlerja in tremi različnimi notranjostmi (pisano blago na sedežih, barvne obrobe zračnikov in podobno).

Motorji so štirje: klasični 1,2-litrski bencinec (55 kW), 1.2 TCE (75 kW), 1.5 dCi (55 kW) in kasneje še 1,6 litrski šestnajstventilski bencinski motor z 98 kilovati za model Twingo Renault Sport. Cene se pričnejo pri 9.990 evrih oziroma pri še 1.800 evrih manj v prodajni akciji, v kateri boste dobili še petletno garancijo (ali do 100.000 kilometrov). A vedite, da vsak dodatni personaliziran element stane! Na primer črn zadnji spojler 190, 15-palčna lita platišča 100, barvna ogledala in stranske letvice 50 in strešne nalepke po 190 evrov.

Kakšne persone išče Renault z novim Twingom? V prvi vrsti ženske med 25 in 40 letom (bi napisal 'v najboljših letih', pa bodo zrele dame hude) in pa tudi mlade moške, ki jim velikost (avtomobila, kaj pa drugega) ne pomeni bistva. Twingo v osnovi še vedno ostaja zvest ideji o čim boljši izrabi prostora ob čim manjših zunanjih merah. Če na zadnjih dveh sedežih sedita Milič in Zdovc, je v prtljažniku 165 litrov prostora, dodatnih 20 litrov lahko pridobite s pomikom sedežev naprej, kar 959 litrov prostora pa premore prtljažnik ob zloženih zadnjih sedežih.

Veselite se lahko dveh novih barv (vijolična fuksija in modra bermuda) in pa možnosti izbire platnene strehe kot pri prvi generaciji Twinga.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"