Novo v Sloveniji: Alfa Romeo Giulietta

6. 2. 2014
Deli

Najprej boste opazili novo prednjo masko, temnejšo podlago prednjih žarometov, poznavalci pa še drugačno obliko prednjih meglenk, nove barve zunanjosti (s tremi novimi je ponudba razširjena na 11 odtenkov) in več možnosti pri izbiri aluminijastih platišč (od 16 do 18 palcev). Toda sprememb je po treh letih od predstavitve še veliko več.

Nova Giulietta ima po novem predelano armaturno ploščo (bodite pozorni na Uconnect z zaslonom, občutljivim za dotik, saj je petpalčni serijski pri vseh različicah, 6,5-palčni z navigacijo pa je na voljo le z doplačilom), sedeže z bolj kakovostnim oblazinjenjem in boljšo bočno oporo, volanski obroč izrazitejše oblike, nove notranje obloge, zaradi predelav pri blatnikih, motornem pokrovu in predelu prtljažnika pa je bolj učinkovita tudi zvočna izolacija. Osnovne štiri opreme so Impression (vse Giuliette imajo po novem serijsko štiri varnostne blazine in dve varnostni zavesi, tipalo za nadzor tlaka v gumah, sistem Start&Stop, VDC, pomoč pri speljevanju v klanec in prednji diferencial s funkcijo Electronic Q2, ki nadomešča klasično delno zaporo diferenciala), za boljše počutje pa bodo poskrbeli še paketi QV Sportiva, Vidljivost, Lusso, Premium in Comfort.

Tehniki so se lotili tudi prenove motorjev. Osnovni turbodizel (1.6 JTDm) s 105 'konji' lahko kljub nespremenjenim zmogljivostim odslej prevozi kar 120 kilometrov več od predhodnika z eno polno posodo za gorivo, saj ima normno porabo na 100 prevoženih kilometrov le štiri litre (prej 4,4 litra) in izpust CO2 zgolj 104 gramov (prej 114 g). Močnejši turbodizelski brat ima namesto 140 kar 150 'konjev', več navora (380 namesto 350) pri enakih motornih vrtljajih, boljši pospešek in manjšo normno porabo (4,2 namesto 4,5 litra). V ponudbi ostaja še 2.0 JTDm s 170 'konji' in možnostjo ročnega menjalnika ali dvosklopčnega TCT. Pri bencinskih motorjih ostaja nespremenjen 1,4-litrski štirivaljnik (105, 120 in 170 'konjev', zadnji tudi z menjalnikom TCT), veliko dela pa so imeli z najposkočnejšim motorjem z uradno oznako 1750 TBi 16V TCT 240. Pri motorju, ki poganja tudi pregrešno lepo Alfo 4C, so zmanjšali težo (aluminij), hrup in tresljaje, z mostički ležajev iz aluminija pa so povečali tudi togost ter izboljšali odvajanje toplote. Z dvema zveznima variatorjema faze so nadomestili klasični ventil EGR, s sistemom Scavenging (ki omogoča prehod svežega zraka iz sesalne cevi mimo ventilov v izpuh, vendar ne sodeluje pri izgorevanju) pa so povečali navor pri nižjih vrtljajih in izboljšali odzivnost turbopuhala.

Nova Giulietta stane od 15.950 (1.4 TB 16V 105 Progression) do 26.500 (1750 TBi 16V TCT QV), za dizelske različice pa morate odšteti od 17.350 do 24.430 evrov. Na tiskovni konferenci so namignili še, da lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi različico na utekočinjeni naftni plin (LPG).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"