Novo v Sloveniji: BMW i8 Roadster in BMW M5

25. 5. 2018
Deli

 

Športni avto za dobrih 150 tisočakov? Parček, ki ga je od nedavnega (in malo manj nedavnega) mogoče kupiti pri nas, kupce postavi pred zanimivo izbiro: klasična, supermočna športna limuzina ali manj zmogljiv, a nič manj navdušujoč futuristični primerek, ki ponuja še veter v laseh.

Pri 157.500 evrih se začne cene BMW-ja M5, ki s svojimi 441 kilovati (oziroma okroglimi 600 ’konji’) zadovolji potrebe po surovi moči. Nova generacija ima seveda stalni štirikolesni pogon xDrive, ki pa ga je mogoče, če si voznik zaželi užitkov z ugasnjenim stabilnostnim sistemom, tudi ugasniti in ta M5 spremeniti v klasični, zadaj gnani sežigalnik za gume. In seveda: kljub temu M5 ostaja udobna potovalna limuzina za štiri potnike.

Dolgo pričakovani i8 Roadster je popolno nasprotje: le dva sedeža (tam, kjer sta pri kupeju zadnja, je tu prostor za električni zložljivo streho), precej manjše zmogljivosti (’le' 275 kilovatov), a tudi veter v laseh in izstopajoča, ekstrovertirana oblika. V i8 Roadsterju ne boste ostali prezrti, kljub manjši moči pa je občutek moči izza volana skoraj enak, ob tem avto navduši tudi z zvokom obeh motorjev. Ker ima i8 s prihodom Roadsterja večjo baterijo, boste le na elektriko naredili dobrih 40 kilometrov (uradno pa 53). Polnjenje traja tja do dve uri in pol.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja