Novo v Sloveniji: Dacia Dokker

31. 5. 2013
Deli

Tiho kot miš se je znamka Dacia prikradla na evropski in posledično slovenski trg ter gospodarsko krizo obrnila sebi v prid.

Zagotovo je na mestu vprašanje, ali bi bila Dacia tudi tako uspešna, če krize ne bi bilo. Navsezadnje se je marsikdo za nakup odločil predvsem iz finančnih razlogov, precej pa manj zato, ker bi jim bila Dacia zares všeč. Zdaj je to povsem vseeno, saj številke kažejo, da se je njena prodaja od leta 2005 pa do letos povečala za kar 15-krat. Veliko se jih nad njo sicer še vedno zmrduje, a številke (predvsem tiste, ki kažejo ceno avtomobila) prepričajo. Tako samske kot družine in predvsem podjetja oziroma samostojne podjetnike. Za dober posel sta potrebna majhen vložek in velik zaslužek. Dacia je poceni avtomobil, kar pomeni, da ne odžira zaslužka, hkrati je s svojo zanesljivostjo, predvsem pa robustnostjo pravi avtomobil za racionalne poslovneže. Zdaj so pri Dacii stopili še korak dlje. V osnovi ponujajo za svoja vozila triletno jamstvo oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov. V primeru njihovega financiranja, ki je pri kupcih verjetno zaželeno in dobrodošlo, saj se v današnjih časih ne plačuje z gotovino (sploh podjetniki začetniki ne), pa jamstvo podaljšajo še za dve leti. Torej, za dober posel je Dacia zagotovo pravšnji avtomobil.

Kar bo zagotovo tudi novi igralec na Dacijinem igrišču, Dokker. V skoraj vseh merah večji od 'bratskega' Renaultovega Kangooja bo z bistveno nižjo ceno poskušal premamiti tako družine kot poslovne uporabnike. Prvim je namenjen Dokker, drugim Dokker Van z dvema sedežema. Zagotovo bo drugih kupcev precej več, špartanski, pa čeprav zanesljiv avtomobil ne bo prepričal veliko slovenskih družin. Vseeno bosta oba poskušala prepričati s ceno, prostornostjo in zanesljivostjo, pri Dacii pa upajo, da bodo Dokkerjev adut tudi robustna oblika, funkcionalnost in praktičnost. Paketa opreme sta dva, pri Dokkerju Ambiance in Laureate, pri Dokkerju Van pa Base in Ambiance. Motorji so trije, bencinski 1.6 (82 'konj') in dva dizelska, dCi 75 in dCi 90, pri čemer oznake seveda izražajo moč motorja v 'konjih'. Kasneje bodo potniškemu Dokkerju namenili še 1,2-litrski turbobencinski motor TCe 115.

Zdaj je najcenejši Dokker Ambiance 1.6, za katerega je treba odšteti 9.000 evrov, dizelska različica pa Ambiance dCi 75, s ceno 10.700 evrov. V ceno ni vračunan sistem ESP, brez katerega v Sloveniji Dokkerjev ne bo, bodo pa avtomobil podražili za 250 evrov.

Še ugodnejši je seveda Dokker Van. Osnovni, 1.6 Base stane 7.440 evrov, za podjetnike, ki kupujejo brez davka, pa le 6.200 evrov. Dizelski Base dCi 75 stane 9.120 evrov oziroma brez davka 7.600 evrov.

Prevelikih prodajnih načrtov pri slovenskem uvozniku znamke Dacia niso delali, vseeno si želijo, da bi se za novinca v povprečju odločilo približno 20 kupcev na mesec.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"