Novo v Sloveniji: Hyundai i30

27. 3. 2012
Deli

Prvo generacijo i30, ki je nemudoma postal eden najbolje prodajanih Hyundaiev, so predstavili leta 2007, zdaj, po le petih letih, pa je nared nova generacija.

Skladnejša, privlačnejša in seveda sodobnejša, varnejša ter varčnejša. Rahlo je daljša, širša in nižja od prejšnje, z 2.650 milimetrov dolgim medosjem (med najdaljšimi v razredu) pa nudi prostorno notranjost.

V ponudbi so trije bencinski motorji (1,4 in dvakrat 1,6 litra, posredni in neposredni vbrizg) z močmi od 74 do 99 kilovatov ter trije turbodizli (prav tako 1,4 in dvakrat 1,6 litra) z močmi od 66 do 94 kilovatov. Serijski menjalnik je ročni (šest stopenjski), za doplačilo pa je pri 1,6-litrskih motorjih na voljo tudi samodejni (prav tako šeststopenjski) menjalnik.

V Sloveniji je najcenejši i30 1.4 CVVT Life, ki stane malo manj kot 14 tisoč evrov. Paket Life med drugim prinaša 6 varnostnih blazin, stabilizacijski sistem (VSM), pomoč pri speljevanju v klanec, daljinsko osrednjo ključavnico, servovolan z obročem, nastavljivim vzdolžno in po višini, električni pomik prednjih šip, merilnik zunanje temperature, potovalni računalnik, klimatsko napravo, avdio sistem z USB in mp3, jeklena platišča, dnevne luči LED, meglenke, deljivo zadnjo klop in še marsikaj, prestop v naslednji paket Comfort pa stane 1.000 evrov in med drugim prinese v usnje odet volanski obroč ter Bluetooth.

Skupaj so paketi štirje, po dosedanjih izkušnjah pa bosta prva dva daleč najbolj priljubljena. V ceniku je sicer "le" 15 kombinacij (najdražji je z 19.290 evri 1.6 CRDi Premium), vendar je treba upoštevati, da tu nista upoštevani zmogljivejši 1,6-litrski različici bencinskega in turbodizelskega motorja, ki ju vrednotijo kot doplačilo (prvi 400 evrov, drugi 700).

Najcenejši dizel je 1.4 CRDi Life, stane pa 15.790 evrov. Na voljo je tudi varčni paket Hyundai Blue Drive (400 evrov), ki je z najzmogljivejšim bencinskim motorjem že serijski. Sicer pa za i30 ponujajo še nekaj dodatnih paketov in posamičnih elementov opreme, vključno s parkirnim pripomočkom, navigacijskim sistemom in usnjenim oblazinjenjem.

Letos v Sloveniji načrtujejo prodajo okoli 500 kosov. (VK)

Foto: VK

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"