Novo v Sloveniji: Kia Soul

7. 11. 2014
Deli

Soul je v primerjavi s Cee'dom, Sportageom in Riom zelo nišni model, a zato za Kio ni nič manj pomemben.

Glavnino bodo sicer prodali v ZDA, manjši del proizvodnje novega Soula pa bo prišel tudi na slovenske ceste. Novi Soul ima daljšo medosno razdaljo od predhodnika in zato več prostora zadaj, boljše materiale v kabini, bolj togo karoserijo in izboljšano podvozje.

V KMAG-u, slovenskemu uvozniku Kie, pravijo, da bi jih zlahka prodali okoli 300, a zaradi omejene dobavljivosti (na voljo jih bo manj kot sto) so se odločili, da bodo novi Soul ponudili le z enim paketom opreme, EX Wonder, ki je že zelo bogata: vključuje samodejno klimatizacijo, vzvratno kamero, pametni ključ, boljši infozabavni sistem z načinom za prostoročno telefoniranje , tempomat ... Z bencinskim motorjem (140 'konjev') bo novi Soul stal 20.990 evrov, z 1,2-litrskim 128-'konjskim' turbodizlom pa 21.900 evrov.

Hkrati z novim Soulom je v Slovenijo prispel tudi Soul EV. A da ne bo pomote: električni Soul EV v Sloveniji ni na prodaj, in tudi v letu 2015, kot je videti, ne bo. Količine, ki jih Kia proizvede, so namreč premajhne in celotnemu evropskemu so namenili vsega tisoč vozil. Tako bo Soul EV tudi na najbolj razvitem evropskem 'električnem' trgu, na norveškem, hudo redek gost. Tako se električni Soul kljub temu, da ima med električnimi avtomobili tega razreda največji doseg in najlažjo baterijo, ne bo podal v boj z Leafom, Zoejem in podobnimi modeli.

Tako je seveda popolnoma nepomembna tudi cena, a vseeno: Pri Kii pravijo, da bi bila normalna cena na evropskem trgu okoli 32 tisočakov, seveda odvisno od dajatev v posamezni državi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"