Novo v Sloveniji: Mercedes-Benz SL

8. 5. 2012
Deli

Z današnjo slovensko predstavitvijo se je uradno začela prodaja prestižnega dvosedežnega Mercedesa razreda SL. Zanj so se v 'predprodaji' že odločili trije kupci, vsaj štiri pa si pri slovenskem uvozniku želijo še do konca letošnjega leta.

Od prvega rojstva Mercedes-Benza razreda SL mineva že skoraj 60 let. Tudi zaradi tega mu lahko rečemo avtomobilska legenda, pri čemer je bila vsaka generacija poglavje zase.

Zdajšnja se seveda navezuje na prejšnjo, kar pomeni, da se tudi novi SL pokriva s trdo (ki je lahko tudi steklena), in ne platneno streho. Ta je tudi sicer vse manj v uporabi oziroma po njej posegajo le še najvztrajnejši ali pa tisti, ki želijo prihraniti pri teži avtomobila. Pri tem so možne tudi druge rešitve, recimo uporaba lahkih materialov. Slednjega so se oprijeli tudi pri Mercedesu in karoserijo novega SL-a skoraj v celoti izdelali iz aluminija. S tem so, v primerjavi s predhodnikom, prihranili kar 140 kilogramov, to pa se pozna tako pri trakciji kot moči oziroma zmogljivostih motorjev in ne nazadnje tudi pri porabi goriva.

Vsaka nova generacija vedno prinese tudi nekaj novosti. Mednje lahko pri novincu prištejemo Magic vision, sistem za pranje prednje šipe, pri katerem tekočina za pranje na šipo brizga iz posebnih šob, nameščenih na vrhu vetrobranskega stekla. Pri tem sistem zazna tudi, kdaj je streha odprta, in takrat prilagodi količino tekočine, da ta ne bi poškropila tudi notranjosti. Seveda je novi razred SL opremljen še s številnimi varnostnimi in udobju prilagojenimi sistemi, ki pa se iz modela v model bolj ali manj ponavljajo in jih je zaradi tega nesmiselno ponavljati.

Jasno je, da so ob popolnoma novi obliki novi (ali pa vsaj krepko prenovljeni) tudi motorji. Osnovna različica, za katero je treba odšteti 101.590 evrov, nosi oznako SL 350, kar pomeni, da je opremljena s 3,5-litrskim šestvaljnikom (225 kW/306 'konj'), sledita pa dva osemvaljnika – SL 500 (4.663 cm3; 320 kW/435 'konj') stane 137.890 evrov, različica SL 63 AMG (5.461 cm3; 395 kW/537 'konj') pa neskromnih 194.900 evrov.

Tistim, ki jim vse to ni dovolj, pa lahko zaupamo, da bo že jeseni na voljo tudi 12-valjni SL 65 AMG.

Cena? Ah, naši južni bratje bi rekli 'sitnica'! (SP)

foto: Tomaž Porekar in tovarna

Mercedes-Benz SL