Novo v Sloveniji: Mitsubishi i-MiEV

17. 4. 2011 | Matevž Hribar
Deli

Da je prvi, se nam je zapisalo v novički o začetku prodaje Peugeotovega iOn-a (pa kaj se gredo s temi velikimi in malimi črkami?!), a pri podjetju AC-Konim, zastopniku za Mitsubishi v Sloveniji, trdijo drugače.

Prav njihov original (iOn je namreč le i-MiEV z levom namesto treh diamantov) je bil namreč v Sloveniji registriran prvi, saj ga je v svoj vozni park umestilo podjetje Eletro Maribor, ki bo v prihodnosti za lastno uporabo in promocijo novih polnilnic (prvo bodo otvorili v maju) nabavili še nekaj vozil.

i-MiEV (Mitsubishijevo inovativno električno vozilo) pri nas stane nič manj kot 34.990 evrov oz. še 500 več, če si zaželite dvobarvnega. Za to ceno dobite protiblokirni in stabilizacijski sistem, 6 zračnih blazin, 15-palčne pnevmatike z zelo nizkim kotalnim uporom, kit za popravilo pnevmatik, klimatsko napravo, potovalni računalnik, daljinsko centralno zaklepanje in med drugim še – kabel! Zadnji kolesni par namreč poganja zadaj nameščen elektro motor s 180 njutonmetri navora, ki ga požene do največje hitrosti 130 kilometrov na uro in z enim polnjenjem doseže 150 kilometrov. Od Peugeota se razlikuje po dveh dodatnih različnih možnostih regeneriranja zavorne energije, saj se lahko energija shranjuje na bolj varčen (boljši izkoristek) ali udoben način.

Doma boste 88 zaporedno vezanih 3,7-voltnih baterij (tehtajo 230 kilogramov in predstavljajo polovico vrednosti avtomobila!) polnili 6 do 8 ur, preko hitrega polnjenja pa do 80-odstotne zmogljivosti le pol ure. Pravijo, da vas bo prevoženih sto kilometrov stalo le 0,96 evra in da so zaradi manj gibljivih delov v motorju nižji tudi stroški vzdrževanja. Za avtomobil veljajo tri leta splošne garancije, na baterije in motor pa dve leti več.

Matevž Hribar

Mitsubishi i-MiEV