Novo v Sloveniji: Opel Vivaro

28. 10. 2014
Deli

Opel bo 14. novembra začel prodajati novi Vivaro. Gre za drugi rod tega lahkega gospodarskega avtomobila, ki k trgovcem prihaja temeljito prenovljen – ali, kot pravijo Oplovci, ohranili so vse najboljše, spremenili vse drugo.

Spremembe je mogoče opaziti tudi pri zunanjosti, z novo masko in žarometi, značilnosti s precej večjim steklom prednjih vrat in funkcionalno oblikovanim tovorno-prtljažnim delom pa so ohranjene. Novi Vivaro temelji na sodelovanju z Renaultom, čeprav bo Opel Vivare izdeloval v svoji britanski tovarni. Bo pa večina tehnoloških rešitev obeh podobnih, kar velja tudi za izbiro motorjev. Ti so vsi 1,6-litrski turbodizli z močjo med 90 in 140 'konji'. Pri obeh manj zmogljivih (90 in 115 'konj') za dodatno polnjenje skrbi običajno puhalo, pri tistih močnejših (120 in 140 'konj') pa dvojno (biturbo). Opel za različico Kombi 120 obljublja tudi razmeroma nizko porabo, zgolj 5,7 litra dizelskega goriva na 100 km oziroma vsebnost CO2 v izpustu le 149 g na kilometer. V povprečju pri Oplu trdijo, da zdaj Vivaro porabi povprečno za liter goriva manj kot pri prvem rodu motorjev.

Vivaro je zdaj v dveh dolžinskih karoserijskih različicah. Njegova osnovna je za 21,6 cm daljša kot je bila doslej. S skupno dolžino 4,998 m je novi Vivaro pridobil do 300 litrov tovornega prostora. Krajša različica Vivara bo na voljo z dvema višinama, osnovna je 1,968 m, povišana pa 2,465 m.

Pomembno dopolnjena in spremenjena je prilagodljivost tovornega prostora, tudi s tem, da je nakladalni prostor mogoče podaljšati z odprtjem dveh lin pod v ohišju sovozniškega sedeža, s čimer se ta za nekaj manjših a dolgih predmetov podaljša za en meter. Voznikov delovni prostor se postavlja z najsodobnejšimi tehnologijami, mednje spada tudi informacijsko zabavni sistem IntelliLink z uporabniku prijaznim navigacijskim sistemom. Številne drobne rešitve (tudi preklopljiv naslon srednjega sedeža v prvi vrsti) pa ga hitro spremenijo v mobilno pisarno.

Osnovni Opel Vivaro Furgon (90 'konj') bo s popustom in brez DDV stal 15.267 evrov, močnejši in daljši Furgon (120 'konj') pa 18.596 evrov. Potniški kombi (120 'konj') bo s ceno z DDV stal 22.042 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"