Novo v Sloveniji: Seat Leon Cupra

Tisti Leon Cupra, ki je bil s časom 7:58 do pred nekaj tedni rekorder slovite Nordschleife za serijska vozila s prednjim pogonom, je zapeljal tudi na slovenske ceste.

7. 7. 2014

Bistvo je seveda motor: dvolitrski TFSI ima lahko 265 ali 280 'konjev' (v različici Cupra 280), oba pa sta na voljo tako v tri- kot v petvratnem Leonu (kmalu pa bo različico Cupra dobil še karavanski Leon ST). Serijsko je menjalnik šeststopenjski ročni, opcijsko pa šeststopenjski dvosklopčni DSG. Seveda ima tudi zaporo diferenciala, dinamično uravnavanje podvozja DCC in še kup serijske opreme, od LED-žarometov do športnih sedežev.

Glede na opremo in to, kaj Leon Cupra zmore (do 100 kilometrov na uro pospeši v 5,8 sekunde, normna poraba pa je le 6,4 litra v mešanem ciklu) in kako opremljen je, je cena ugodna: začne se pri 25.992 evrih za trivratnega Leona Cupra z ročnim menjalnikom in konča pri 30.282 za petvratnega Cupra 280 z menjalnikom DSG. In pri Seatu pravijo, da bo Cupra tja do septembra zaradi Cupra dneva, ki so ga na Centru varne vožnje na Vranskem organizirali le dan po predstavitvi, cena nižja še za okoli dva tisočaka.

Kaj pa rekord na Nordschleife? Trenutno je spet Meganov, naskakuje ga Honda z novim Civicom Type R, a pri Seatu pravijo, da ga bodo zlahka spet osvojili. Menda bi ga že, a je njihov poskus prekinila nesreča na stezi, zaradi katere so morali stezo zapreti.