Novo v Sloveniji: SsangYong Korando

9. 6. 2014
Deli

Čeprav znamka SsangYong marsikomu ni najbolj znana, ne gre za mlado podjetje.

Na trgu so prisotni že od leta 1964, lani pa so svoja vozila prodali v več kot 100 državah. Sicer se je znamka leta 2010 znašla v finančnih težavah, a jih je prevzela indijska Mahindra, ki si je svetovno veljavo pridobila že daljnega leta 1947, ko je za indijski trž izdelovala Willysa Jeepa. V času ko je Mahindra prevzela SsangYong, je bila njegova prodaja 50.000 vozil letno, od prevzema pa prodaja narašča in je lani znašala že 150.000 vozil.

SsangYong je Koranda prvič ponudil leta 1983, 13 let kasneje je sledila druga generacija. Današnja je luč sveta ugledala leta 2010, tokrat je pač govor o kozmetični prenovi. Rahlo prenovljen je prednji del avtomobila, novi so žarometi in seveda dnevne luči LED. Nekaj novosti ima Korando tudi v notranjosti, predvsem so boljši materiali, več je različnih barvnih kombinacij in dodatkov, tudi lesenih.

V Sloveniji bo zastopnik ponujal Koranda z dvolitrskim dizelskim motorjem (147 'konji'; 360 Nm) in s štirikolesnim pogonom. V osnovi je pogon usmerjen k prednjemu kolesnemu paru, ko je treba, pa elektronika razporedi pogon tudi k zadnjima kolesoma. Do hitrosti 40 km/h je mogoče pogon tudi ročno zakleniti v razmerju 50 : 50.

Dizelski motor je prenovljen (Euro 5), izboljšana je tudi njegova pritrditev, s čimer povzroča v primerjavi s predhodnikom bistveno manj hrupa in vibracij. Tudi paket opreme (Comfort) bo le en, a v primerjavi s konkurenco izjemno bogat, dodatno pa bodo na voljo tudi hlajenje sedežev, sistem nadzora tlaka v gumah, 18-palčna platišča, pametni ključ in ob serijskem šeststopenjskem ročnem tudi enakostopenjski samodejni menjalnik.

Za SsangYong Koranda bo treba odšteti 23.990 evrov (prihranek 3.000 evrov), kupec pa bo deležen tudi petletne garancije (oz. 100.000 prevoženih kilometrov). Slovenski zastopnik pričakuje, da se bo za Koranda v Sloveniji odločilo med 20 in 30 kupcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja