Novo v Sloveniji: Številne Fordove novosti

19. 9. 2015
Deli

Ford je na Vranskem pokazal vse svoje novosti, ki jih ni malo. Najnovejši je sicer model Ecosport, vendar pa so za slovenski trg veliko bolj zanimivi C-Max, Grand C-Max, S-Max ter Galaxy. Češnja na vrhu torte je Ford Mustang, ki ga v 50-letni zgodovini prvič ponujajo tudi v Evropi. 

Ford Ecosport je zanimiv kompaktni urbani križanec, ki ima svoje korenine v Fiesti. Višji in z večjo medosno razdaljo, kar pomeni tudi več prostora na zadnjih sedežih, bo razveselil predvsem tiste, ki od avtomobila hočejo skromne zunanje dimenzije in višji položaj za volanom. Minus tega avtomobila je višja cena, ki se giblje od 17.850 do 20.400 evrov, pri tem številkah pa ni upoštevan popust, ki znaša tisoč evrov. Ecosport bo imel tri motorje, 1.0 EcoBoost (92 kW/125 KM), 1.5 Ti-VCT (82 kW/112 KM) in 1,5-litrski turbodizelski TDCi (70 kW/125 KM) in možnost petstopenjskega ročnega ali pet- oziroma šeststopenjskega samodejnega menjalnika. 

Veliko bolj zanimiva bosta C-Max in Grand C-Max, ki sta do B stebrička enaka, različica Grand pa ima vselej zadaj drsna vrata. Poleg sprememb pri zunanjosti (drugačne poteze, debelejša bočna stekla, bolje izolirani vzvratni ogledali, dinamični absorberji zvoka) bo nove lastnike razveseljeval še z novimi tehnologijami (dinamični biksenonski žarometi, aktivna pomoč pri parkiranju, kamera za opazovanje cestnih razmer, preprečevanje naleta pri majhnih hitrostih) in infozabavnim vmesnikom SYNC2. Motorji bodo štirje (1.0 EcoBoost, 1.5 EcoBoost, 1.6 Ti-VCT, 1.5 TDCi in 2.0 TDCi), cenik manjšega pa se bo začel pri 15.370 evri, večjega pa pri 16.410 evrih.  

Kdor pa hoče večji enoprostorec, pa mora pogledati k prenovljenemu S-Maxu oziroma Galaxyju. Kot smo že navajeni je S-Max veliko bolj dinamičen, Galaxy pa ponuja več prostora in 7 sedežev. Novost pri S-Maxu je prilagodljivo krmiljenje, zadaj električno preklopni sedeži, možnost masaže v sedežih, električno nastavljiv volanski drog, pri Galaxyju pa še električno dvižni sedeži v tretji vrsti. Poleg tega ne smete spregledati dinamične žaromete LED z zaščito proti bleščanju, sprednjo kamero z deljenim pogledom, bočne zračne blazine za drugo vrsto sedežev, inteligentni omejevalnik hitrosti, prostoročno odpiranje vrat prtljažnika, aktivni nadzor hrupa pri dizelskih motorjih, pomoč pri vožnji po voznem pasu in aktivno pomoč pri parkiranju. S-Maxa si lahko omislite od 25.600 do 35.390 evrov (z vključenim popustom 1.800 evrov), Galaxyja pa od 27.510 do 37.960 evrov. 

Za zelo hitre voznike pa bodo prvič ponudili Forda Mustanga, ki ponuja 2,3-litrski motor EcoBoost s 233 kW (317 KM) ali petlitrski motor V8 s kar 310 kW (421 KM). Menjalnik je lahko ročni ali samodejni šeststopenjski, pri karoserijski različici pa boste lahko izbirali med različico Fastback (kupe) ali Convertible (kabriolet). Cena ameriškega mišičnjaka bo od 43.100 do 71.400 evrov, za ljubitelje dirkališč pa so ponudili še posebne aplikacije (Track Apps). (AMr)

Foto: Žare Modlic in tovarna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja