Avtomobilski salon Pariz: Ford

26. 9. 2012
Deli

Konec tedna bo najprej za novinarje, potem pa še za vse preostale obiskovalce odprl vrata pariški avtomobilski salon. Napovedanih novosti je kar precej, koliko jih bo v resnici, bomo videli na dan otvoritve. Vseeno smo za vas pripravili pregled nekaterih novosti, ki bodo skoraj zagotovo zasijale pod pariškimi reflektorji!

Ford: Zgodno razkritje

Da bo že na pariškem salonu stal novi Fordov Mondeo, je eno večjih presenečenj. Manj pa je presenečenje njegov videz, saj si z ameriškim modelom Fusion delita obliko in novo platformo, na kateri sta skonstruirana. Na njej bo Ford, podobno kot že pri Focusu, predstavil še nekaj drugih novosti v letih, ki so pred nami. Mondea bodo pariški obiskovalci prvič spoznali že letos oktobra, do začetka prodaje pa bo treba počakati še do srede prihodnjega leta. A novi Mondeo je vreden vsakega pogleda in bo med pariškimi novostmi gotovo ena od najbolj občudovanih. Oblikovalcem okoli evropskega šefa Fordovega dizajna, Marina Smitha, je uspelo narediti res privlačen avtomobil, spominjajoč na izdelke Astona Martina. Tudi kot limuzina Fusion v Ameriki je vzbudil veliko pozornosti, za evropske kupce pa bosta na voljo še dve karoserijski različici, petvratna s 'fastbackom' in kombi. Fordov pristop na manjšajoči se trg v Evropi je za zdaj zelo agresiven, saj bodo v Mondeu ponudili številne dodatke, ki so bili do zdaj značilni le za premijske modele. Seveda pa s to politiko niso prvi, saj je tudi Volkswagen s svojim prenovljenim Passatom že pred dvema letoma kupcem ponudil veliko podobnega. Fordova zares pomembna novost v Mondeu bo njihov najnovejši trivaljni bencinski motor, zaradi katerega bo poraba goriva osnovne Mondeove različice za 21 odstotkov bolj učinkovita, kot je bila pri predhodniku tretjega rodu.

Tudi drugih Fordovih novosti bo na 'Mondialu' veliko, saj so se pri tej ameriški znamki odločili, da bodo evropski trg naskočili s številnimi novostmi, da bi bolj prepričali neodločne kupce. Z oblikovno prenovo se pohvali Fiesta. Tudi pri njej so oblikovalci izbrali bolj poudarjeno in že kar malo agresivno veliko prednjo masko, podobno, kot jo ima Mondeo. Pomemben del novosti je skrit pod pločevino. To so FordSYNC, MyKey in Active City Stop, ko gre za različne elektronske dodatke, ki bodo olajšali uporabo. Tudi Fiesta bo dobila nov trivaljnik (ki je postal motor leta 2012). Dodatna bo tudi različica ST, ki bo opremljena z 1,6-litrskim motorjem EcoBoost in zmogljivostjo 180 'konj'. Začetek prodaje nove Fieste bo konec leta.

Ford EcoSport je odgovor na nova gibanja pri obnašanju evropskih kupcev in bo popestril Fordovo ponudbo med terenci. Gre sicer bolj za križanca, saj bo EcoSport na voljo (vsaj v začetku) zgolj s prednjim pogonom. Ko bo sredi prihodnjega leta prispel na evropski trg, bodo tudi vanj vgrajevali enolitrski trivaljnik, ni pa še znano, od kod bo Ford dobival avtomobile, iz Indije ali Brazilije, kjer je sicer EcoSport tudi nastal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja