Insignia je odpeljala Vectro

20. 1. 2008
Deli

S tem, ko bo Opel prihodnje poletje predstavil novo družino vozil srednjega avtomobilskega raz­reda, bo upokojil Vectrino ime. Začenja se nova doba, tehnično in zlasti oblikovno. In temu bi radi v Ruesselsheimu nazdravili s povsem novim imenom.

Posebnost koncepta je bil drugi par drsnih stranskih vrat, prtljažnik je meril 410 litrov. Drugi koncept, to je GTC, ki smo ga pri Avto magazinu celo vozili, pa je naznanil oblikovne smernice nove Insignie. Serijski model se bo od koncepta razlikoval v manj pompoznih detajlih, v osnovi pa bo prototipu zelo podoben, prav tako bo imel izbočene blatnike. Opel je že izdal prvo fotografijo nove Insignie, vendar le zadnja luč ne pokaže veliko.

Pri Avto magazinu smo spet dobili vohunske fotografije, objavljamo pa tudi fotografiji, ki sta bili računalniško obdelani in kažeta prototip brez maske. Insignia bo naprodaj tudi v kupejevski (GTC) preobleki. Zgrajena bo na koncernski (General Motors) platformi Epsilon, na katero se opirata še Saabov in Saturnov predstavnik srednjega avtomobilskega razreda, kar potrjuje tudi Generalova odločitev, da bodo novo generacijo Saaba 9-5 izdelovali v Nemčiji.

Insignia bo v primerjavi z Vectro daljša (okoli 4, 8 metra) in širša (več kot 1, 8 metra), kar bo v notranjost prineslo še več prostora za udobje. Na tehničnem področju bo Insignia z ‘downsizingom’ sledila trendom: nekaj motorjev bo manjših, podprti pa bodo s turbopuhali. Dvolitrski bencinski naj bi imel okoli 180 ‘konjev’. Na seznamu tehnikalij bodo kupci lahko obkljukali tudi štirikolesni pogon, ki ga ima tudi letos predstavljeni 9-3 XWD, znanje za ta pogon je prispeval tudi Haldex, vgrajujejo pa ga v kombinaciji z 2, 8-litrskim V6.

Na zadnji osi bo še (elektronsko nadzirani) samozaporni diferencial, ne pozabite pa tudi na znani elektronski nadzor podvozja IDS Plus in prenašanje (od 100 : 0 do 0 : 100) navora med prednjo in zadnjo osjo. Vohuni so poleg klasične nove Insignie na dirkališču ujeli še OPC-različico, v kateri je voznik s čelado. Ta izvedenka bo po vsej verjetnosti imela v GTC Conceptu vgrajen šestvaljni turbo 2, 8-litrski bencinski motor z okoli 280 do 300 ‘konji’, kar zagotavlja okoli šestsekundni pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro.

Z novo Insignio se bo Opel poslovil tudi od zadržane notranjosti, značilne za Vectro. Nova se bo zgledovala po konceptu GTC, kar dokazuje tudi vohunska fotografija ‘moto merilnikov’.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol