Mazda2 dobiva prostornejšo družbo

13. 4. 2009
Deli

Kateri avtomobil je na vohunskih fotografijah? Samo še nekaj lepilnega traku skriva njegovo končno podobo, kar pomeni, da je predstavitev serijskega primerka že tik pred vrati.

Po spletu so se razpasle novice, da gre za napovedano Mazdo1, a avtomobil ni nič manjši od aktualne Mazde2. Gre torej že za prenovljeno Dvojko? Hmm, kakšno leto dni prezgodaj pa tudi podrobnejši ogled fotografij razkrije, da sta avtomobila na fotografijah večja od Dvojke. Avtomobila?

Na fotografijah sta različici z volanom na levi in volanom na desni strani, kar razkriva, da gre za globalen avtomobil. Da je avtomobil brez uradnega imena (morda gre za mazdo4) večji od aktualne Mazde2, je videti po večjih šipah (na boku je dodana tretja), po drugačnem razmerju med velikostjo karoserije in koles, po čisto drugačni zadnji šipi in drugačnih vratih prtljažnika (poglejte le kljuke) ter novih zadnjih lučeh.

Sklepamo, da je na fotografijah enoprostorska različica Mazde2, torej duhovna naslednica škatlasto oblikovane prejšnje generacije Dvojke. Mazdin mali enoprostorec, ki se bo oblikovno zgledoval tudi po SUV-u CX-7, bo imel pet sedežev, zadnja vrsta bo preprosto zložljiva v ravno dno.

Potniki na zadnji klopi bodo imeli več prostora zaradi višje strehe in zelo verjetno tudi zaradi daljše medosne razdalje. Vizualno si Mazda2 z novim malim enoprostorcem deli nekaj delov, še več sorodstvenih vezi pa je na tehničnem področju: od posamično vpetih prednjih koles do poltoge zadnje preme. Tehnika start-stop bo pomagala pri varčevanju z gorivom.

Med motorji bodo verjetno večinoma že poznani člani zasedbe Mazde2: 1.3 s 55 kW in 63 kW pa bencinski brat 1.5 s 76 kw in dizelski 1.4 s 50 kW. Mazda bi lahko pri novi različici Dvojke predstavila serijsko različico 1, 3-litrskega štirivaljnika z neposrednim vbrizgom, ki je debitiral v konceptu Kiyora. Verjetno bo Mazda novinko predstavila že na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol