Novega BMW-ja serije 5 ne zebe

20. 1. 2008
Deli

Vohuni so testni primerek nove generacije BMW-jeve serije 5 ujeli na severu Evrope, kjer Bavarci preizkušajo kako dobro se novinec obnese v ekstremno hladnih vremenskih razmerah.

Nova Petica naj bi debitirala spomladi 2010. Oblika šeste generacije nastaja pod budnim očesom BMW-jevega oblikovalca Adriana van Hooydonka. Nova Petica bo večja in težja, a povečanje mase zaradi uporabe lažjih materialov (na primer aluminija) bo manj opazno.

Med novinci v motorni ponudbi se bo znašel prvič v X6 vgrajen nov 4, 4-litrski V8-biturbo z neposrednim vbrizgom in s 300 kilovati (407 KM) ter 600 Nm. Pod njim bo po uporabljeni tehniki (neposredni vbrizg, dve turbopuhali) sorodni trilitrski bencinski motor. Nova Petica bo tudi eden prvih BMW-jev z novim (ZF-ovim) osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Armaturna plošča bo seveda še vedno delovala prečiščeno, instrumenti pa bodo usmerjeni k vozniku.

Serijo 5 bodo bogatili tudi nekateri že poznani sistemi, kot so sistem, ki opozori na menjavo voznega pasu, Night Vision za varnejšo vožnjo, izpopolnjen bo iDrive, Petica bo opozarjala tudi na udeležence v mrtvih kotih, razveseljeval bo prikazovalnik Head-up, pomagala bosta še aktivni tempomat s funkcijo Stop&Go in Park Distance Control. Sistemi Effi cientDynamic (regeneracija zavorne energije, sistem Start-Stop) bodo tudi pri Petici skrbeli za varčevanje z energijo. Bavarci bodo po limuzini razvili tudi Touringa nove generacije in zmogljivi različici M5.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"