Novi Mercedes-Benz SLK bo mini SLS

2. 7. 2010
Deli

Tretja generacija Mercedes-Benza se bo na trgu pojavila že kmalu, saj fotografije razkrivajo že skoraj nezamaskirane prototipe.

Novi SLS, ki prihaja prihodnje leto, bo obdržal trdo pomično streho, ki pa se bo lahko dvigala in spuščala tudi med vožnjo pri majhni hitrosti, in imel nove oblikovalske poteze glavnega oblikovalca Gordena Wagenerja. Nos je zelo podoben tistemu na velikem športniku SLS AMG-ju, po katerem pa novi SLK ne bo podedoval dvižnih vrat, ampak bo imel klasična. Kupci se bodo lahko odločili tudi za panoramsko streho.

Novi SLK bo v notranjosti prav tako kopija večjega SLS-a. SLK nove generacije je zgrajen na osnovi skrajšane platforme razreda C. Karoserija bo delno aluminijasta, s čimer so pri Daimlerju zmanjšali SLK-jevo težo, a se zaradi prihranka pri stroških niso odločili za popolnoma aluminijasto zgradbo. Sprva bo SLK obstajal kot SLK 250 in SLK 350. V prvem je prisilno polnjeni 1, 8-litrski bencinski štirivaljni motor z okoli 200 do 210 'konji', v močnejšem pa je novi 3, 5-litrski V6, prav tako bencinske sorte, ki ima moč okoli 270 ali okoli 305 'konjev'.

Za zmanjševanje porabe goriva in izpustov CO2 bodo v SLK vgrajevali tudi sistem start-stop. Motorno paleto SLK-ja bodo pri Benzovih še dopolnjevali, tudi s prvim dizlom, verjetno z 2, 1-litrskim turbom iz C 250. Menjalniki bodo šeststopenjski ročni in za stopnjo daljši 7G-Tronic. Najmočnejši motor v SLK-jevi ponudbi bo po C 63 AMG povzeti SLK 63 AMG z okoli 457-'konjskim' osemvaljnikom, ki bo zagotavljal pospešek od 0 do 100 km/h v manj kot 4, 5 sekunde.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja