Novi Mercedes-Benzov kupe razreda C

25. 8. 2010
Deli

Za hipec bi ob ogledu fotografij Mercedes-Benzovega prototipa pomislili, da je na fotografijah prenovljeni razred C, a pogled na bok, kjer je le en par vrat, razkriva, da so pri MB-ju na kolesa že postavili novi kupe, ki bo iz ponudbe odplaknil na tehniki prejšnje generacije razreda C osnovanega in po prodajnih številkah ne preveč uspešnega CLC-ja.

Končno sodoben Mercedesov kupe vstopne ponudbe! Spredaj bo kraljevala velika MB-jeva motorna maska z dvema konkretnima prečkama, spodaj bodo dnevne luči LED, boka in strešna linija bodo izrazito kupejevski, kot zadek, na katerem so razredu C podobne luči. V notranjosti se bo ponujala 2+2-sedežna konfiguracija. Mercedes-Benz bo okoli 4, 60 metra dolg dvovratni kupe razreda C (CLC je dobrih 10 centimetrov krajši) premierno predstavil na avtomobilskem salonu v Detroitu januarja prihodnje leto ali marca na salonu v Ženevi.

Motorno in preostalo tehnično ponudbo bo kupe razreda C črpal iz limuzinskega in kombijevskega razreda C, kar pomeni tudi vrh ponudbe, izvedbo različice AMG z več kot 450 'konji' in s pospeškom od 0 do 100 kilometrov na uro v okoli 4, 5 sekunde. Bo pa v kupeju tudi nekaj tehničnih novosti, recimo novi šestvaljni bencinec v 350 CGI z neposrednim vbrizgom in močjo več kot 300 'konjev'. Serijsko bodo v kupe vgrajevali sistem Start-stop, v nekaterih različicah bo tudi samodejni 7G-Tronic.

V nasprotju z brazilskim CLC-jem bodo kupe razreda C izdelovali v nemškem Bremnu. Novi kupe razreda C bo prevzel del kupcev, ki so včasih kupovali CLK-ja (del kupcev je šel h kupeju razreda E), razveseljeval pa jih bo tudi s precej dobro opremo, v katero spadajo iz večjih MB-jev poznani asistenčni sistemi za prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem, ki opozarja na zapuščanje voznega pasu, in radarski tempomat, ki bo kupe razreda C lahko samodejno ustavil, če bo prepoznal možnost trka.

Novi kupe razreda C bo prepoznaval tudi prometne znake, kar v srednjem avtomobilskem razredu sicer ni nobena novost. Mimogrede: prednji del z novo masko in lučmi bosta po prenovi od kupeja razreda C podedovala tudi limuzina in kombi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol