Novi Peugeot 208 verjetno leta 2012

26. 2. 2010
Deli

Lani so Peugeota 207 prenovili, zato naslednika, ki se bo imenoval 208, še ne gre pričakovati takoj, saj bo treba počakati še do leta 2012, ko bo v prodajne salone zavil novinec, pa tudi njegov veliki francoski tekmec Renault Clio IV.

A do takrat se lahko še marsikaj zgodi. Se spomnite koncepta SR1, ki smo ga objavili pred dobrim mesecem? Tisti Peugeotov prototip, ki je mimogrede prvi, ki nosi novi emblem znamke, nakazuje na oblikovalsko prihodnost podjetja. Iz njega bo oblikovne poteze črpal tudi novi 208, lev razreda malih avtomobilov. Nos bo strmo odrezan, tako pač zahteva predvsem varnost, Peugeotov logotip bo na zunanjem robu motornega pokrova, ki bo podoben tistemu iz SR1.

Novi 208 bo združeval eleganco in slog, levji značaj pa bo kazal poteze novega Peugeotovega oblikovalskega šefa Gillesa Vidala. Če je Vidal na naslednika 408 imel malo vpliva, bo pri 208 zgodba drugačna. Novi 208 bo imel veliko novega tudi pod kožo: zaradi strožjih okoljskih predpisov, in ker se tudi tekmeci tega lotevajo, bo novi 208 lažji (za vsaj 20 kilogramov) in energijsko učinkovitejši.

Med takšne sodobne ukrepe sodi tudi zmanjševanje gibne prostornine motorjev, tu pa bo 208 poganjal PSA-jev trivaljnik gibne prostornine enega litra in prisilnega polnjenja prek turbopuhala, zaradi česar bo lahko strojček zmogel nekje od 70 do 100 'konjev' (več različic). Močna bo, kot smo to od PSA Peugeot Citroënovih izdelkov navajeni, tudi dizelska stran z značilnimi HDi-ji. 207 prostorsko podobni 208 (bo nekoliko prostornejši) bo imel vgrajeno tehniko start stop druge generacije, kar bo pripomoglo k zmanjševanju porabe (pod štirimi litri) in tudi izpusta CO2.

Poslastica bo iz prihajajočega kupeja vzet 1, 6-litrski turbo z okoli 200 'konji', ki se bo bohotil v različici RC. Notranjost, ki je pri Peugeotih že tako bogata, pri 208 ne bo razočarala. USB-vmesnik za ljubitelje glasbenih datotek, bluetooth za prostoročno telefoniranje in še in še.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"