Prihaja novi 750-'konjski' superšportnik: MB SLC

27. 3. 2008
Deli

Daimler nadaljuje testiranja novega superšportnika SLC, ki naj bi se na trgu pojavil že v prihodnjih dveh letih. Fotografije so bile posnete v ameriški vročini in na mrzlem severu Evrope.

Mercedes tako preizkuša obnašanje sistemov v ekstremni vročini, v prahu in tudi v mrazu, snegu in ledu, prototipi pa so še vedno prirejeni Dodgei Viperji. Nemci očitno še niso pripravljeni namigniti, kakšen naj bi bil videti pravi Gullwingov naslednik. Je pa zanimivo pogledovati testne primerke Viperja s podaljšano medosno razdaljo, velikimi režami za hlajenje motorja in zavor ter z odprtinami za odvajanje vročega zraka, ki so od prototipa do prototipa različne, kar le potrjuje, da je športnik SLC v fazi preizkušanj različnih konfiguracij in sistemov.

Zgrajen naj bi bil pretežno iz aluminija, za Mercedes-Benz pa bo nenavadna tudi razporeditev pogonskega sklopa. Motor spredaj in menjalnik zadaj (transaxle) bosta poskrbela za ugodno razporeditev teže, ki je pri športnem avtomobilu seveda zelo pomem­bna. Mnogo jih pričakuje, da bo imel SLC tudi navzgor odpirajoča vrata kot legendarni Gullwing iz petdesetih let prejšnjega stoletja.

Preizkušanje SLC-ja pa je pomembno tudi zaradi novega SL-a, ki naj bi po tem novem Mercedesovem športniku povzel kar nekaj tehničnih rešitev. Od elektronike, prem, motorjev, do menjalnikov, vzmetenja . . Do predstavitve nove MB-jeve zverine je še nekaj let, zato se lahko tudi pod motornim pokrovom znajde kak novinec, vseeno pa se kot najbolj pogost kandidat za SLC-ja omenja 6, 2-litrski bencinski V8 z dvema turbopuhaloma in z močjo okoli 750 ‘konjev’.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol