Razkrivamo: Audi A3 Sport Coupé

17. 6. 2016
Deli
Razkrivamo: Audi A3 Sport Coupé (foto: Bojan Perko)
Bojan Perko

Vsem trem nemškim premijskim znamkam je skupno to, da poskušajo njihova vodstva vedno znova najti nove modele, ki bodo vsaj malce drugačni kot tekmečevi. Ko takšen podvig uspe enemu, mu seveda sledita tudi druga dva.

Audi tako pripravlja primeren model v tržnem boju za manj petične kupce, ki iščejo nekaj bolj športnega in lepšega, se pa raje spogledujejo z modeloma tekmecev, Mercedesom CLA ali pa čakajo na začetek prodaje BMW 2 Grand Coupe. S tem, ko so sicer z novim rodom A3 že pripravili limuzinsko različico, ki je kar uspešna na trgih ZDA in Kitajske, pa ni dovolj 'vžgala' pri evropejskih kupcih. Z novim rodom bo tako iz sedana nastal nekakšen 'gran coupé', torej model, ki naj bi bolj izžareval športnost. Seveda bo novost treba primerno umestiti, da ne bo preveč tekmovala z novim nekaj večjim Audijem A5 (novostjo, predstavljeno v teh dneh), kjer bo ob kupeju in kabrioletu seveda znova v ponudbi Sportback. Kako ju razmejiti tudi po videzu, pa bo najtežja naloga za ljudi iz Audijevega oblikovalskega centra, ki zdaj že nekaj časa snuje novosti pod vodstvom Marca Lichteja.

Novi Audi A3 Sport Coupé bo na trg prišel leto dni za začetkom prodaje novega rodu A3, ki je predviden za drugi del leta 2018. Z njim bodo spremenili izbor karoserijskih različic pri tem modelu, a števila ne bodo povečali. Novi Sport Coupé naj bi bil zamenjava za trivratno različico, ki ne privlači veliko kupcev. V ponudbi pa seveda ostajata Sportback in limuzina.

Audi A3 Sport Coupé bo opremljen z vsemi motornimi različicami iz ponudbe preostalih dveh, torej bo po nekaj mesecih od začetka prodaje zanj aktualen tudi motor s 400 'konji', ki bo vgrajen v različico z najbolj športno oznako, RS. Za bolj ekološko primerno prihodnost pa bodo seveda poskrbeli s priključno-hibridno različico z nekaj več moči, s podobno, kot jo zdaj že ponuja Volkswagen s svojim Passatom in jo bo od prenove modela letos konec leta tudi z Golfom. (TP)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja