Razkrivamo: Honda CR-Z postaja električna?

6. 11. 2015
Deli

Honda razvija novi lahki športni avtomobil na osnovi Honde CR-Z, ki bo popolnoma električni.

Honda CR-Z je v sedanji obliki na trgu že od leta 2010, ko je bila prvi športni avtomobil, ki so mu namenili blagi hibridni pogon. Poleg motorja na notranje izgorevanje so jo namreč opremili še s šibkim motorjem, ki je integriran v menjalnik. Žal je imela kljub zelo športno obetavni karoseriji razmeroma šibak pogonski sklop, ki ni izpolnil pričakovanj, zato so športni navdušenci svojo pozornost kmalu obrnili drugam. Kljub temu je preživela in zdi se, da bi lahko v naslednji generaciji postala celo električna uspešnica.

Kot so Hondini predstavniki povedali za revijo Auto Express, bodo Hondo CR-Z opremili s pogonskim sklopom, ki bo podoben tistemu, ki so ga razvili za dirkalnik CR-Z, s katerim so nastopili na Pikes Peaku. V kolesa prototipa so vgradili štiri motorje, ki skupno razvijejo moč 250 "konj" in dosežejo, da avtomobil v 3,5 sekunde doseže 100 kilometrov na uro. Baterija kapacitete 60 kWh naj bi mu omogočala doseg okrog 400 kilometrov. K dobrim voznim lastnostim pripomore tudi natančni štirikolesni volan, ki omogoča do 3-stopinjsko obračanje zadnjih koles. Ker lahko sistem elektromotorje na posameznem kolesu upravlja povsem neodvisno, omogoča neomejene možnosti pogonskih kombinacij. Kot pravijo, se lahko po potrebi vsa pogonska moč osredotoči celo samo na eno kolo.

Iz povedanega lahko sklepamo, da bo takšen avtomobil imel zelo navdušujoče vozne lastnosti. Vprašanje je le, če bo kdaj tudi zares zapeljal v prodajne salone. Vsekakor lahko le upamo, da se bo to zgodilo. Pri Hondi tega nikakor niso zanikali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol