Red Bull Stratos prestavljen za en dan

7. 10. 2012
Deli

Zaradi hladne fronte so dogodek prestavili na torek 9. oktobra.

Priprave Avstrijca Felixa Baumgartnerja na skok iz višine 36 kilometrov in pol, kamor ga bo v posebni kapsuli dvignil 55 nadstropij visok balon (ki je kar desetkrat večji od tistega, s katerim se je leta 1960 v nebo dvignil polkovnik Joe Kittinger) potekajo nemoteno, le zaradi ugodnejšega vremena so skok prestavili za en dan.

Vremenska napoved namreč kaže, da bi lahko hladna fronta v območje Roswella jutri s seboj prinesla padec temperature, nizko oblačnost in padavine. Zaradi varnostnih razlogov so se pri Red Bullu odločiti za prestavitev dogodka.

Že jutri naj bi se vreme občutno izboljšalo, nebo razjasnilo in vetrovi umirili do te mere,  do mere, ko bi polet sicer lahko že bil varen, a so za vsak slučaj prestavili še za en dan. Vetrovi naj bi pihali od 8 do 16 km/h, višje od 16 do 24 km/h. Sicer pa v taboru Red Bulla zatrjujejo, da je prestavitev dobrodošla, saj najugodnejše vreme za polete pride takoj po hladni fronti. Kar pomeni, da za skok 9. oktobra ni več nikakršnih ovir.  Felix se bo dvignil na višino 36 kilometrov in pol ter med padanjem nazaj proti Zemlji skušal prebiti zvočni zid s hitrostjo nekje okoli 1126 km/h.

Njegov podvig bomo v živo prenašali tudi na naši strani, povezavo do LIVE prenosa pa bomo pravočasno objavili na naši strani. Torej, ostanite z nami!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"