Seat Leon v povsem novi podobi

17. 7. 2012
Deli

Sicer Španci zatrjujejo, da je Seat povsem njihov, a tehnologija, materiali ali pa navsezadnje zgolj znanje so nemški. Ampak, da se razumemo -  s tem ni prav nič narobe!

Tako vsaj ne gre za podobno zadevo kot denimo pri Mii, ki je kopija Volkswagnovega Up!a, ali novega Toleda, ki se je razvil iz Škode Rapid. Seat Leon je pač dovolj samosvoj, da status slednjega ohranja tudi v novi, prihajajoči preobrazbi. Ta bo postregla z nekaterimi bistvenimi novostmi, če ga primerjamo s prejšnjo generacijo. Kot prvi avtomobil v svojem razredu bo opcijsko na voljo s povsem diodnimi prednjimi lučmi, veliko novega bo tudi na področju asistenčnih sistemov, multimedije, pa tudi podvozja in pogona. No, motorna paleta bo v primerjavi s predhodnikom prav tako nova oziroma prenovljena, je pa jasno, da so motorji že znani - torej koncernski.

Novi Seat Leon bo postregel z zanimivo in dovolj spremenjeno obliko, da ga lahko označimo za novega. V primerjavi s predhodnikom bo z dolžino 4,26 metra približno 5 centimetrov krajši, a z daljšo medosno razdaljo, zaradi naprej pomaknjene prednje preme. Za 40 litrov bo večji tudi prtljažnik, ki bo skupno postregel s 380 litri prtljažne prostornine. Na račun uporabe lahkih materialov bo novi Seat Leon v povprečju lažji za 90 kilogramov, kar se bo ob vodljivosti gotovo poznalo tudi pri povprečni porabi goriva. Slednja naj bi denimo pri 1,6-litrskem turbodizelskem motorju s sistemom start-stop znašala le 3,7 litra za 100 prevoženih kilometrov, ob tem pa naj bi bil izpust CO2  le 99 gramov na kilometer.

Velika novost bo tudi nastavljanje podvozja, odzivnosti plina in glasnosti izpušnega sistema. Seat Drive Profile bo vozniku omogočal izbiro programov eco, comfort in sport, ali pa individualno po želji voznika.

Leon bo tudi prvi Seatov avtomobil, ki se bo postavljal z novim logotipom. Tudi na ta način želijo pri španski tovarni začeti znova, predvsem pa dvigniti prodajo in prepoznavnost znamke na višji nivo.

Kako je videti novi Seat Leon si lahko pogledate v obširni foto galeriji pa tudi v priloženem videu.

Seat Leon