Video: Prototip BMW-ja X6 na Nurbrugringu

19. 6. 2007
Deli
Video: Prototip BMW-ja X6 na Nurbrugringu

Mešanje avtomobilskih razredov in ustvarjanje novih avtomobilskih križancev se bo v prihodnosti nadaljevalo še z večjo vnemo. Porast terencev, mehkih SUV-ov, bo BMW izkoristil s predstavitvijo terenskega kupeja, ki se bo pridružil aktualnima mehkima terencema X3 in X5.

X6 je bil sprva mišljen kot neposredni tekmec Mercedes-Benzovemu štirivratnemu kupeju CLS, a je njegova karoserija zašla višje, X6 pa se je bolj približal Mercedes-Benzovemu razredu R. A zopet ne povsem, saj naj bi bilo v sicer velikem X6 prostora le za štiri potnike. X6 bo nižji in širši od trenutno povsem novega X5, s katerim pa ga bo povezovala podobna tehnika.

Za X6 pravijo, da bo videti kot Crossover, a bo omogočal športne užitke v vožnji. Po cestah se že vozijo prvi prototipi, ki pa so zelo dobro zamaskirani in skrivajo obliko zadka. Z računalniško tehnologijo smo se poigrali z videzom. Kako mi vidimo X6, ki se bo na trgu pojavil predvidoma leta 2008, si lahko ogledate na fotografiji, ki sledi napovedim, da se bo v X6 sedelo visoko, a pod nizko streho.

X6 naj bi bil namenjen primarno ameriškim kupcem (tudi tistim, ki sedaj nosijo denar k Nissanu za Infinitija FX), zato BMW načrtuje njegovo proizvodnjo v ameriški tovarni Spartanburg, kjer že izdelujejo v ZDA priljubljeni model X5. Medtem ko v prtljažnem prostoru kljub pričakovani dolžini karoserije 4, 80 metra ne gre pričakovati čudežev, jih obljubljajo za užitek v vožnji.

Za X6 bodo izpopolnili štirikolesni pogon X-Drive, kjer bo za razporejanje navora med prednjo in zadnjo premo skrbela lamelna sklopka. Pogon naj bi bil zmožen na vsako premo speljati do 100 odstotkov navora. V motorni paleti vidimo šestvaljnike in osemvaljnike pa tudi desetvaljnik iz BMW-ja M5, zato pričakujemo, da se bo zanimanje za X6 začelo pri okoli 50.000 evrih.

Poglejte ga, kako ga ženejo testni vozniki po legendarni stezi Nordschleife.

BMW_finale