Vrnitev Oplove Calibre

27. 8. 2009
Deli
Vrnitev Oplove Calibre

Številni si želijo vrnitve Oplovega kupeja, ki je bil predstavljen pred 20 leti.

Pred kupejevsko Calibro bodo pri Oplu predstavili še trivratno Astro, njuni kombi in kabriolet različico ter Merivo in Zafiro. Se spomnite legendarnega Oplovega kupeja, ki so ga predstavili leta 1989 in je na trgu vztrajal do leta 1997, slovel pa je tudi po svoji dobri aerodinamiki? Čez nekaj mesecev se bo Calibra vrnila in spopadla s Volkswagnovim Sciroccom in podobnimi.

Oblikovalci naj bi se pri njeni obliki zgledovali po konceptu GTC iz leta 2007, ki je služil kot napoved novi Insignii, in po novi trivratni Astri. Za zdaj obstajata dve teoriji. Po eni naj bi bila nova Calibra zasnovana na platformi Insignie, po drugi, ki trdi, da so kupejevsko Insignio zapeljali na led, pa naj bi Calibro razvili iz nove Astre. Kakorkoli, novi Oplov kupe zagotovo pride, po mnenju številnih pa bo zagotovo obračal glave kot legendarna Calibra.

Novinka bo 2+2-sedežni kupe, po vsej verjetnosti pa bo narejena na Astrini platformi Delta. Pogon bo speljan na sprednji kolesi, a koloteka bosta razširjena, prav tako medosna razdalja. Boljše različice bodo imele elektronsko uravnavan sistem blaženja FlexRide, ki omogoča več nastavitev vzmetenja, od udobnostnega do športnega. Pod motornim pokrovom bodo Astrini derivati, med njimi tudi dvolitrski dizel z okoli 160 'konji' in 1, 6-litrski bencinski turbo z okoli 180 'konji', kar je okoli 70 'vrancev'manj, kot jih bo po vsej verjetnosti imela različica OPC.

Koncept GTC smo pri Avto magazinu že vozili, pričakujemo pa, da bo nova Calibra po prototipu povzela zlaganje zadnjih dveh sedežev v večji prtljažnik. Novo Calibro pričakujemo leta 2011.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"