Odprli predor Šentvid, obvezne vinjete

30. 6. 2008
Deli

Od 1. julija naprej je na slovenskih avtocestah obvezna uporaba vinjet za osebna vozila in motorna kolesa. Družba za avtoceste (Dars) je istočasno prometu predala tudi dolgo pričakovani 5, 5 kilometra dolg odsek Šentvid-Koseze, ki bo občutno sprostil predvsem severno ljubljansko obvoznico in Celovško cesto.

Do konca letošnjega leta so v prodaji le polletne vinjete, ki za osebna vozila stanejo 35 evrov, za motorna kolesa 17, 5 evrov, po 1. januarju 2009 pa bodo na voljo tudi letne vinjete. Uporabo vinjet bodo nadzirali policisti, prometni inšpektorji, cariniki in Darsovi cestninski nadzorniki, predvsem na izvozih z avtocest, na počivališčih in bencinskih postajah.

Vinjete so obvezne na vseh avtocestnih odsekih, tudi na celotni ljubljanski obvoznici, izvzeta sta le izolska obvoznica in del hitre ceste pri Mariboru.

Dars je cestninske postaje preuredil tako, da promet poteka po štirih različnih prometnih pasovih - desna pasova sta namenjena tovornjakom, za katere še vedno velja dosednji sistem plačevanja cestnine, za osebna vozila pa sta rezervirana leva pasova, po katerih je hitrost vožnje omejena na 40 km/h.

Predor Šentvid

Avtocestni odsek Šentvid — Koseze je del avtoceste A2 in povezuje gorenjsko avtocesto in cestni obroč okoli Ljubljane. Največji objekt na tem odseku je dvocevni predor Šentvid v dolžini 1033 m (leva cev) in 1060 m (desna cev). Predor so gradili štiri leta, njegova vrednost pa se je od začetka gradnje skoraj potrojila, iz 50 na 135 milijonov evrov. Promet skozi predor poteka po dveh voznih pasovih, tretji pas pa bo namenjen za izvoz na Celovško cesto. Priključki na Celovško cesto bodo dokončani pozneje, predvidoma v roku enega leta.

Več o novem odseku si lahko preberete tukaj.

Pralnica za tovorna vozila - poskrbite, da bo vaše tovorno vozilo čisto in dobro vidno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"