Opel Monza: preporod znamke?

21. 8. 2013
Deli

Opel je letos dobil novega šefa in videti je, da se z novo metlo laže pometa.

Prvi dokaz za to bomo lahko videli na septembrskem Oplovem nastopu na frankfurtski avtomobilski razstavi. Opel je znamka, ki je nastanjena v okolici Frankfurta, torej je to tako rekoč njen domači teren. Predvsem pa je prepričljiv nastop pomemben zaradi nemških kupcev, ki jim obisk tega salona pomeni nekakšen obred. Prav zaradi tega se je moral seveda tudi Opel dobro pripraviti, torej ponuditi nekaj novega, kar bo malce vzburilo domišljijo.

Tako so za najpomembnejšo novost v Oplovem oddelku za sanje naročili ponovno rojstvo velikega Oplovega kupeja, Monze, s katero je Opel med letoma 1977 in 1986 dosegel dokaj dober uspeh. Šestvaljni kupe s pogonom na zadnja kolesa se zdaj vrača! Tehnično podlago, ki tej študiji daje dokaj realno prihodnost tudi kot serijski avtomobil, so si sposodili v koncernu. K General Motorsu namreč spada tudi Cadillac, tam pa so pred kratkim uspešno predstavili svoj novi najmanjši model ATS. Ta ima vse tehnične podrobnosti, ki bodo sicer tudi služile serijski Monzi (motor V6 in pogon zadaj), za frankfurtsko rabo pa ima seveda študija Monze najrazličnejše tehnološke značilnosti, ki še spadajo med tisto, kar bo dobro za prihodnost: elektromotorni pogon z dodatnim motorjem na notranje zgorevanje kot pri Amperi ali projekcijsko tehnologijo svetlečih diod namesto klasičnih merilnikov in običajnega zaslona za infotainment.

Kupe meri v dolžino kar 4,69 metra, visok pa je le 1,31 metra. Velika dvižna vrata omogočajo vstop in izstop potnikom na sedežih spredaj in zadaj, prostora za prtljago pa je tudi veliko – 500 litrov.

Monza naj bi po pričakovanju oplovcev predvsem napovedala nove čase te znamke, ki je v zadnjih letih ždela v neizraznosti in iskanju prave poti iz krize. Karl-Thomas Neumann, novi šef, zdaj želi tudi s posodobljenim oblikovalskim pristopom nove Monze naznaniti spremembe in odločen preporod znamke.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"