Opel objavil porabo po ciklu WLTP

4. 8. 2016
Deli
Opel objavil porabo po ciklu WLTP (foto: GM)
GM

Kot so napovedali decembra, bodo pri Oplu poleg podatkov o porabi goriva in izpustih po trenutno še uradnem ciklusu NEDC začeli objavljati tudi podatke v skladu s ciklusom WLTP, ki bolj ustreza dejanskim voznim razmeram.

Podatki bodo objavljeni na Oplovi posebni spletni strani, kjer uporabniki ne bodo našli le podatkov o porabi goriva, ampak tudi spoznali sam ciklus WLTP in se seznanili z napotki za bolj varčno vožnjo avtomobila.

Prva objavljena modela sta nova petvratna Astra in kombijevska Astra Tourer, ki jima bodo sčasoma sledili tudi drugi Oplovi avtomobili. Kombinirana poraba petvratne Astre s 150-'konjskim' 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem po ciklu NEDC denimo znaša 4,9-5,1 litra na 100 kilometrov, izpusti ogljikovega dioksida pa 114-114 gramov na kilometer, izmerjena po ciklusu WLTP pa porabi 5,0-8,5 litra goriva na 100 kilometrov.

S 110-'konjskim' 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem, šeststopenjskim menjalnikom in sistemom start/stop petvratna Astra po ciklu NEDC porabi 3,3-3,4 litra na sto kilometrov in v zrak izpusti 88 do 91 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, po ciklusu WLTP pa poraba znaša 4,2-5,7 litra na 100 kilometrov.

Razlika je torej očitna, a so, kot opozarjajo pri Oplu, vrednosti še vedno pridobljene po standardiziranem postopku, kar pomeni, da je v vsakdanjih razmerah lahko dejanska poraba goriva tudi večja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja