Oplova eko ofenziva

10. 7. 2007
Deli

General Motors je v Berlinu predstavil svojo okoljsko vizijo in tako pri vedno bolj vroči debati o okolju prijaznejših avtomobilih prislonil še svoj lonček.

Opel bo z naslednjim letom v vsaki seriji ponudil ecoFlex modele, ki se bodo od ostalih sestrskih modelov razlikovali po manjši porabi goriva in nižjih izpustih škodljivih snovi. Opel Corsa 1.3 CDTi je prvi model z 119 grami CO2 na prevoženi kilometer. Opel bo v prihodnosti večje motorje zamenjal z manjšimi, gnanim tudi s pomočjo turbopuhal.

Iz Saabovih prodajnih polic se bo v ostale modele koncerna GM preselil pogon na bio etanol (E85). Cadillac bo še letos predstavil BLS-a na bioetanol, Opel, Vauxhall in Chevrolet pa bodo ta pogon začeli ponujati z letom 2010.

Javnost se bo lahko podrobneje seznanila z okoljskimi novostmi v zvezi z General Motorsom na septembrskem avtombilskem salonu v Frankfurtu, kjer bo debitiral tudi poseben Oplov hibridni koncept. V Frankfurtu bo Opel predstavil tudi HydroGen4, novo generacijo vozil s pogonom na vodik. GM je objavil tudi, da bodo do leta 2012 predstavili 16 novih družin motorjev in 10 družin menjalnikov.

Foto: GM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja