Pametna avtocesta

10. 2. 2013
Deli
Pametna avtocesta (foto: Studio Roosegaarde)
Studio Roosegaarde

Nizozemski davkoplačevalci očitno z veseljem plačujejo cestne eksperimente, za kar se jim lahko le zahvalimo, saj bodo morda te novosti kdaj prav prišle tudi v naših krajih.

Ali pa tudi ne, dvomimo namreč, da bodo tisti, ki so v slovenski javni upravi zadolženi za ceste in prometno varnost, pa seveda tudi DARS, kdaj sposobni dojeti, kako pomembne so urejene in sodobne ceste za prometno varnost.

Nizozemski podjetji Studio Roosegaarde in Heijmans Infrastructure sta namreč izdelali koncept pametne avtoceste, ki ga bodo na nizozemskem v pokrajini Brabant pričeli graditi še letos.

Koncept pametne avtoceste zajema nekaj tehnično manj zapletenih idej, kot so na primer prilagodljive označevalne črte, ki se na dnevni svetlobi "polnijo", ponoči pa so osvetljene, pa oznake iz temperaturno občutljive barve (na primer za nevarnost poledice), kot tudi nekaj idej, ki jih bodo lahko dodali šele kasneje, ko jih bo tehnologija omogočala, kot na primer posebni vozni pasovi za indukcijsko polnjenje električnih vozil. Osvetljava bo pametna, svetila bo le tam, kjer bodo avtomobili, nekaj je bodo zagotavljale tudi vetrnice ob avtocesti, ki jih bo poganjal piš mimo vozečih avtomobilov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja