Pariz 2018: Land Rover Discovery za avstrijski Rdeči križ

2. 10. 2018
Deli
Pariz 2018: Land Rover Discovery za avstrijski Rdeči križ (foto: Dušan Lukič)
Dušan Lukič

Land Rover se je v Parizu pohvalil z reševalno predelavo Discoveryja za avstrijski Rdeči križ, ki je nastal na osnovi lanske študije Project Hero in je med drugim opremljen z dronom za pregled terena in iskanje ponesrečencev na slabo dostopnih območjih.

Osemvijačni dron je namreč opremljen s termalno video kamero, ki lahko človeka zazna z razdalje 440 metrov, vozilo pa celo z razdalje enega kilometra. Land Rover Discovery je sicer namenjen predvsem vlogi organizacijskega središča za reševanje ob naravnih in podobnih nesrečah in iskanju ponesrečencev, zato je v njem sodobna komunikacijska oprema, ki jo sestavljajo štiri radijske antene, 360-stopinjska razsvetljava in poveljniško središče, ki je prikladno vgrajeno v ohišje iz ogljikovih vlaken.

Inženirji oddelka Land Rover Special Vehicle Operations so reševalni Discovery zasnovali na serijskem avtomobilu z 258-'konjskim' 3-litrskim turbodizelskim motorjem TD6, zato reševalcem precej olajša dostop tudi do območij, do katerih lahko pridejo le s terenskimi avtomobili. Land Rover sicer z Rdečim križem sodeluje že od leta 1954, zato ima veliko izkušenj na področju predelave reševalnih vozil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"