Tako bo izgledal novi Citroen C5 Aircross, ki bo na voljo z vsemi pogonskimi možnostmi

15. 10. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Citroen je včeraj na pariškem avtosalonu razkril koncept novega C5 Aircross, ki napoveduje drugo generacijo kompaktnega SUV-ja. Model bo na trg prišel sredi leta 2025 in bo na voljo tudi s popolnoma električnim pogonom, ki bo omogočal doseg do 680 km.

Kot je v Parizu povedal generalni direktor Citroena Thierry Koskas, je koncept že "95 odstotna verzija" končnega, serijskega modela. "C5 Aircross je bil za nas velik komercialni uspeh," je povedal Koskas o paradnem modelu znamke Stellantis, "vendar je napočil čas, da ga prenovimo."

Preberite še:

pariz, citroen, c5, aircross, concept
Profimedia

Nova generacija C5 Aircross bo zgrajena na arhitekturi STLA Medium, ki podpira tako motorje z notranjim zgorevanjem, kot tudi baterijske električne pogone. Nova platforma je skupna več modelom kompaktnih SUV-jev znamke Stellantis, med drugim Peugeotu 3008, ter prihajajočima Oplu Grandland in Jeepu Compass.

Trenutni model C5 Aircross je na trgu od leta 2017 in je na voljo z 48-voltnim blagim hibridom ter priključnim hibridom. Nova različica bo, enako kot obstoječa, izdelovana v Rennesu v Franciji, kjer je Stellantis nadgradil tovarno in omogočil proizvodnjo popolnoma električnega modela. Koncept je dolg 4650 mm, kar je 150 mm več kot trenutni model, hkrati pa je nekoliko nižji – z višino 1660 mm je 29 mm nižji od predhodnika.

pariz, citroen, c5, aircross, concept
Profimedia

Citroen še ni razkril tehničnih podrobnosti za prihodnjo generacijo C5 Aircrossa, vendar Peugeot 3008, ki uporablja enako platformo, ponuja 48-voltni hibridni pogon, priključni hibrid in več popolnoma električnih različic z dosegom do skoraj 700 km.

Citroen je že letos prenovil svoj mali SUV, C3 Aircross, ter manjši model C3. Oba temeljita na cenovno dostopnejši platformi "Stellantis Smart Car". Na pariškem salonu je Citroen predstavil tudi prenovljena modela C4 in C4 X, pa tudi posodobljeni električni štirikolesnik Ami.

pariz, citroen, c5, aircross, concept
Profimedia

Nova "Katrca" je tu! Bo "retro" Renaultov adut prihodnosti?

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem