Pet desetletij na Baji

20. 4. 2016
Deli

Na terenskih dirkah je le malo dirkačev, ki bi lahko dobili status legende. Med njih se gotovo uvršča Rod Hall, ki po letu 1967 ni izpustil niti ene 1000 milj dolge legendarne dirke po puščavskih brezpotjih Kalifornijskega polotoka, ki je preprosto znana kot Baja.

Rod Hall je bil lastnik bencinske črpalke in mladi navdušenec za vožnjo po brezpotjih, ko mu je leta 1967 med vožnjo po sipinah Pismo Dunes v Kaliforniji prijatelj Larry Minor prvič povedal za novi dogodek v bližnji Mehiki, ki ni bil le kratek izlet na brezpotja, ampak 1000 milj dolga avantura po puščavskih brezpotjih brez zemljevidov, z redkimi črpalkami in celo bolj redkimi naselji. Prijatelja sta kupila Jeep CJ-5 in se odpeljala na dirko.

Med startom v Ensenadi in ciljem v La Pazu sta se med drugim zaletela v kaktus, ki jima je predrl gumo, se pražila na neusmiljenem mehiškem soncu, se med premagovanjem vzpetin in dolin neštetokrat izgubila ter popravljala avtomobil, žulila sendviče, ki sta jima jih pripravili ženi in končno prišla na cilj. Za Halla se je s tem začela dirkaška kariera, ki se tudi po petih desetletjih še ni končala.

Hall je lani iz naftalina potegnil še starodobnega Forda Bronca, s katerim je zmagal leta 1969, in ga obnovil. Z njim se bo pri častitljivih 79. letih podal tudi na svojo jubilejno 50. dirko Mexican 1000.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja