Pet zvezdic za Toyoto Prius in dvojni rezultati za Suzuki Baleno

20. 4. 2016
Deli

Nova Toyota Prius je na zadnjih testiranjih varnosti novih avtomobilov agencije EuroNCAP prejela vseh pet zvezdic. S tem je ponovila dosežek prejšnjih dveh generacij. Agencija je preskusila tudi Suzuki Baleno.

Toyota Prius je dosegla 92 odstotkov pri skupni oceni zaščite odraslih potnikov, z 82 odstotki pa je bila na visoki ravni tudi varnost otrok. K dobremu rezultatu sta pripomogla tudi 77-odstotni dosežek za varnost pešcev in 85-odstotna ocena za pomožne varnostne sisteme. Agencija je pohvalila tudi osvojitev največjega možnega števila točk na preskusu bočnega trčenja, kjer je prišla do izraza okrepitev karoserije na vseh kritičnih mestih, rezultati pa tudi sicer odražajo strukturno moč nove Toyotine globalne arhitekture Toyotinih avtomobilov.

Toyota Prius je bila tudi prvi avtomobil, ki so ga izpostavili najnovejšemu preskusu avtonomnih sistemov za zaviranje v sili (AEB) za pešce, ki je pripomogel k dobremu rezultatu na področju varnosti pešcev. Agencija bi rada z novim testom vzpodbudila vgradnjo naprednih sistemov za izogibanje trkom v čim večjem številu novih avtomobilov.

Poleg Toyote Prius so v Bruslju preskusili tudi novi Suzuki Baleno, kar so opravili v skladu z novim dvojnim preskusom, pri katerem so najprej preverili varnost osnovne različice in različice s paketom za povečanje aktivne varnosti. Suzuki namreč pri Balenu za doplačilo ponuja varnostni paket 'Radar Brake Support', v katerega sta vključena tudi sistema za izogibanje trkom v mestu in na medkrajevnih cestah. Baleno v osnovni konfiguraciji je tako prejel tri zvezdice, opremljen z dodatnim varnostnim paketom pa štiri zvezdice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"