Peter Podlunšek v Teksasu odličen drugi!

30. 9. 2015
Deli

Peter Podlunšek si je na sedmi dirki prvenstva Red Bull Air Race v Teksasu priletel rezultat kariere - 2. mesto v pokalu Challenger!

Le malo je manjkalo, da ne bi nad dallaškim ovalnim dirkališčem Fort Worth, kjer običajno hrumijo mašine serije NASCAR, poslušali slovenske himne. Francoski letalski as Mikael Brageot je slovenskega tekmeca Petra Podlunška prehitel le za pičlih 28 desetink sekunde, a to ni pokvarilo odličnega vzdušja v slovenskem taboru.

Najhitrejšega slovenskega motošportnika sedaj čaka še sklepno dejanje sezone: finale pokala Challenger in zadnja dirka svetovnega prvenstva v Las Vegasu, 17. in 18. oktobra. Po današnji šampanjski prhi se Podlunšek zadnje dirke še toliko bolj veseli, saj je možnost, da osvoji še zlato in tako dopolni svojo "pokalno barvno lestvico", več kot realna. Na stopničke pokala Challenger je v Teksasu stopil še Nemec Florian Berger, za katerega so bile to hkrati tudi prve stopničke v karieri.

Težke vremenske razmere v smislu spremeljivega vetra in temperature ter izjemno zahtevna zaprta proga, ki zaradi bližine gledalcev na tribunah ni dopuščala večje taktike pri obratih, je dobro premešala štrene med tekmovalci in slavili so le najnatančnejši. Napoved strokovnega komentatorja prvenstva Mika Mangolda se je izkazala za pravilno in dejansko se je dirka odločala na 8. in na zadnjih, ciljnih vratih - gledalci so bili priča mnogim zadetkov pilonov in nepravilnim kotom privstopu skozi vratca, merilne naprave pa so zabeležile kar nekaj prekoračitev desetih G-jev.

Takoj ko je bilo jasno, da je njegov rezultat z velikim naskokom pred tretjeuvrščenim Bergerjem zadoščal za drugo mesto in da je le za las zgrešil zmago, je Peter povedal: "Za nami je izredno težka tekma, polna neznank. Taktično se je bilo na letenje zelo težko pripraviti, saj se je veter spreminjal iz minute v minuto. Danes se tvegano letenje ni izplačalo, saj je bil že malo bolj konzervativen pristop k progi bilo letenje na meji. Noč je bila zame precej svetla, saj sem v glavi in v posnetkih preigraval vse možne scenarije linij, ki so imele še sprejemljivo tveganje in so bile še vedno hitre. Mislim, da mi je uspelo odleteti skoraj idealno dirko, zato sem z drugim mestom zelo zadovoljen. Z mislimi pa sem že na finalu v las Vegasu, kamor odhajam izredno motiviran in optimistično razpoložen."

Finale razreda Master je bilo v Dallasu najbolj napeto za Avstralca Matta Halla, ki je z zmago v Spielbergu razliko med njim in vodilnim v skupnem seštevku zmanjšal na pičlih pet točk. Toda Paul Bohnomme, ki se trdno drži mesta najuspešnejšega pilota prvenstva vseh časov, je pred tekmo mirno kot vedno pil svoj čaj in se odločil, da bom trem zmagam v letošnjem prvenstvu dodal še četrto. V Fort Worthu se je tako spet razlegala angleška himna, medtem ko je Hall ponovno stopil na njemu precej domačo drugo stopničko. Še drugič v sezoni je bil tretji hitri Japonec Yoshi Muroya, ki je poleti veliko treniral na Petrovem domačem letališču v Murski Soboti.

TEAM PP37

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"