Petrol bo poskrbel tudi za polnjenje težkih električnih vozil

27. 5. 2024 | STA
Deli
Petrol bo poskrbel tudi za polnjenje težkih električnih vozil (foto: Petrol)
Petrol

Vse skupaj so uspešno testirali tudi na dveh avtobusih.

Petrol je na enem od svojih prodajnih mest uspešno izvedel testno polnjenje dveh električnih avtobusov LPP. To predstavlja pomemben korak v razvoju e-mobilnosti v segmentu težkih vozil, so sporočili iz Petrola, kjer so napovedali postavitev takšnih polnilnic v Sloveniji in na Hrvaškem.

Skupina Petrol bo v skladu s strategijo zagotavljala ustrezno polnilno infrastrukturo za vse vrste vozil, vključno s težkimi vozili. Zato med drugim sodeluje v projektu Cross-E, v okviru katerega bo v Sloveniji in na Hrvaškem začela postavljati prve e-polnilnice za težka vozila, so pojasnili.

Testno polnjenje dveh avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so izvedli na Petrolovem prodajnem mestu v Ljubljani, kjer je polnilni park z ultra hitrimi polnilnicami. Avtobusa na električni pogon sta se polnila na polnilnicah z močjo 300 oz. 350 kW nazivne moči.

Petrol

"V LPP se osredotočamo na prihodnost s postopnim uvajanjem električnih in vodikovih avtobusov, ki bodo zmanjšali naš okoljski odtis in izboljšali kakovost javnega potniškega prevoza," je povedal vodja prevoza na klic v LPP Zoran Stojinović. Kot je povzel, jim bo sodelovanje s Petrolom omogočilo pridobivanje ključnih podatkov, ki jih bodo uporabili pri oblikovanju javnega naročila za postavitev električne infrastrukture na njihovi lokaciji.

"Petrol bo zagotavljal ultra hitro polnjenje električnih avtobusov in tovornjakov, podobno kot trenutno za klasične avtobuse. Uspešno smo izvedli testiranje polnjenja električnih avtobusov. To je napoved za prihodnost, v kateri bomo nadaljevali z vzpostavljanjem infrastrukture za različna vozila na avtocestnem križu," je dejal vodja razvoja polnilne infrastrukture za električna vozila v Petrolu Luka Strnad Peterca.

V Petrolu so poudarili, da se e-mobilnost vse bolj širi tudi v segment težkih vozil. "Za prehod v nizkoogljično družbo in zagotovitev enostavne uporabe e-mobilnosti za vse je ključnega pomena razvoj tako polnilne infrastrukture kot tudi razumevanje podjetij, da se odločijo za trajnostne korake k razogljičenju družbe," so navedli.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu