Peugeot HX1: Športni enoprostorec

25. 9. 2011
Deli

Peugeot je napovedal študijo športnega enoprostorca HX1, ki združuje dobre vozne lastnosti, prostorsko prilagodljivost in prijaznost do okolja.

Avtomobil, dolg 4,95 metra in širok dva metra, je visok le 1,37 metra. Potniki skozi četvero škarjastih vrat vstopijo na sedeže z nekoliko nenavadno ureditvijo. Med precej konvencionalne prednje in zadnje posamične sedeže se namreč lahko, kadar bi se v avtomobilu rado peljalo šest ljudi, namestita še dva, ki sta sicer umaknjena na hrbtiščih prednjih sedežev.

Veliko pozornosti je bilo posvečene aerodinamiki, ki jo povečujejo optimizirani gibljivi deli, kot so lopute na krakih kolesnih platišč, ki med vožnjo pokrijejo aerodinamično neugodne odprtine med njimi, pri hitrosti 100 km/h pa se iz karoserije pokaže repno krilce z zavihki. Aerodinamika v kombinaciji z majhno višino pripomore k ugodnemu količniku zračnega upora 0,28.

Kot bi lahko pričakovali, študijo HX1 poganja hibridni sklop HYbrid4, ki so mu dodali še omrežni polnilnik litij-ionskih baterij, ki zato zagotavljajo 30 kilometrov električne vožnje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja