Pipistrel je predstavil koncept Uberjevega letala za gosta mestna središča

11. 5. 2018
Deli

Na drugem srečanju Annual Elevate Summit, ki ga je v Los Angelesu pripravil Uber, je ajdovski Pipistrel predstavil študijo letala eVTOL za mestna središča, ki so mu namenili ločene pogonske sisteme za vzlet in pristanek ter let.

V svetu mestnih prevozov je že nekaj časa znana namera kalifornijskega prevozniškega podjetja Uber, da v okviru programa Elevate Aviation Initiative v večjih mestih po vsem svetu vzpostavi mrežo majhnih električnih zračnih plovil, ki bodo do štirim potnikom omogočala polete v gosto naseljenih mestnih središčih z nemogoče gostim prometom. Gre za električna zračna plovila z električnim pogonom in možnostjo navpičnega vzleta in pristanka – od tod tudi kratica eVTOL – ki se od helikopterjev razlikujejo po tem, da so veliko bolj tiha, varna ter prijazna do okolja in denarnice uporabnika, saj so predvsem namenjena delitvenim shemam.

Pri Pipistrelu, ki v projektu sodeluje kot partner podjetja UBER Elevate, pravijo, da bo njihovo letalo lahko premagovalo večje razdalje in dosegalo večje hitrosti kot dosedanji modeli. Poleg tega bo zaradi integralnega sistema za dvig precej prilagodljivo, saj ga bo mogoče izdelati v različicah z dvema do šestimi sedeži.

Pipistrel je napovedal tudi strateško partnerstvo z Elanom, ki jim bo omogočil predvsem dostop do tehnologij kompozitnih materialov in struktur, pri razvoju katerih ima begunjsko podjetje že več kot pol stoletja izkušenj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja