Podražitev naftnih derivatov pod napovedmi: kakšne bodo nove cene

3. 1. 2023
Deli
Podražitev naftnih derivatov pod napovedmi: kakšne bodo nove cene (foto: Bobo)
Bobo

Zaradi novoletnih praznikov prihaja do spremembe cen dan kasnje kot sicer.

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči nekoliko zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizelsko gorivo pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje. Za dva centa na, cena bo 1,115 evra na liter. To kažejo podatki z vladnih spletnih strani.

Podražitev sledi dvema precejšnjima pocenitvama v decembru. Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Cene bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Zunaj območja avtocest in hitrih cest so marže trgovcev omejene.

Kot ocenjuje ministrstvo, bi bila cena dizelskega goriva, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačil okoljskih dajatev, okoli 1,591 evra na liter. Tako bi za 50-litrski rezervoar plačali 79,55 evra oz. 5,4 evra več kot po regulirani ceni.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bi bilo treba v primeru, da cena ne bi bila regulirana in kupci ne bi bili oproščeni plačil okoljskih dajatev, odšteti okoli 1,339 evra. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 66,95 evra, regulirana cena mu bo torej prinesla 4,85 evra prihranka.

Cena kurilnega olja, če ne bi bilo regulacije, pa bi po oceni ministrstva znašala okoli 1,269 evra na liter. Razlika pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja bi znašala 154 evrov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"