Podvoz na Dunajski zdaj delno odprt, a kako dolgo?

8. 1. 2024 | Miha Rušnik , STA
Deli
Podvoz na Dunajski zdaj delno odprt, a kako dolgo? (foto: Gregor Žvab)
Gregor Žvab

Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bosta prihodnji dve leti v okolici železniške postaje izjemno težki in pestri, kar se tiče prometa.

Potem ko je bil del Dunajske ceste v Ljubljani zaradi podiranja železniškega nadvoza štiri dni popolnoma zaprt, bodo danes delno sprostili promet. Odprta bosta po dva pasova v smeri sever in jug. Zaprta ostajata pločnika, je pa na zahodni strani vzpostavljen koridor za pešce in kolesarje. Takšna ureditev naj bi trajala do 21. februarja.

Južni del nadvoza nad Dunajsko cesto so začeli podirati v četrtek ponoči. V prvih dneh popolna zapora tega dela vpadnice ob samem vstopu v središče Ljubljane večjih dodatnih zastojev ni povzročila, saj so številni ostali na podaljšanih novoletnih počitnicah, marsikdo pa se je ob opozorilih pristojnih odločil za delo od doma. O poteku del na nadvozu na družbenem omrežju X obvešča tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. 

Čeprav bodo promet po Dunajski cesti na območju železniškega nadvoza delno sprostili, gre zaradi večjega pritiska vozil na prestolnico pričakovati več težav. Vodja prometno informacijskega centra za državne ceste Branko Nastran je ocenil, da se bodo z današnjim dnem vrnile jutranje in popoldanske konice, kar se bo odražalo tako na prometu v središču mesta kot tudi na ljubljanski obvoznici.

"Zaradi delne zapore bo slabši pretok prometa kot običajno, predvsem pa bo to vplivalo v najhujših prometnih konicah," je poudaril. V času del na Dunajski večje prometne obremenitve pričakujejo predvsem na Drenikovi, Samovi, Slovenčevi in Topniški cesti, Štajerski in Savski cesti, Kajuhovi ulici, Letališki cesti, Ilirski ulici, Zaloški cesti, na večini severne obvoznice, na vzhodni, zahodni ter delu južne ljubljanske obvoznice.

Profimedia

Podrtje nadvoza nad Dunajsko cesto je sicer ena najkompleksnejših faz v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana. Promet po Dunajski bo v naslednjih mesecih prilagojen delom, pristojni pa voznike pozivajo k strpnosti.

Dela bodo potekala v več fazah. Po 21. februarju in predvidoma do konca marca bodo na Dunajski odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov.

Preberite še: Znana je izhodiščna cena za novega Dusterja

BONUS VIDEO: S temi izboljšavami je Lexus RX postal nevaren tekmec med prestižnimi SUV-ji

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol