To so nove cene pogonskih goriv. Koliko bomo plačevali po novem?

7. 10. 2024 | STA
Deli
To so nove cene pogonskih goriv. Koliko bomo plačevali po novem? (foto: Profimedia)
Profimedia

Dobra novica je, da obe gorivi ostajata pod evrom in pol na liter, slaba pa, ...

Regulirane cene naftnih derivatov bodo od polnoči višje. Liter 95-oktanskega bencina bo zunaj avtocest in hitrih cest naslednjih 14 dni z 1,469 evra dražji za 1,2 centa, cena litra dizla pa bo z 1,499 evra višja za 1,4 centa, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Dvig cen je bil glede na dogajanje na naftnem trgu pričakovan, vlada pa se ni odločila za spremembe trošarin.

Preberite še:

Če ne bi regulirali cen, bi bilo treba po ocenah pristojnega ministrstva za liter odšteti okoli 1,507 evra, za liter dizla pa okoli 1,537 evra. Tudi najvišje dovoljene marže trgovcev ostajajo nespremenjene. V skladu z vladno uredbo lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene teh naftnih derivatov se sicer izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Novo prometna ureditev v Ljubljani buri duhove. Kaj je drugače?