Policija začenja prvo letošnjo akcijo! Na katere prekrške bodo še posebej pozorni?

Agencija za varnost prometa in policija danes začenjata prvo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu. V času akcije, ki se bo sklenila v nedeljo, bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Policija začenja prvo letošnjo akcijo! Na katere prekrške bodo še posebej pozorni? (foto: Borut Živulovič/Bobo) Borut Živulovič/Bobo
9. 1. 2023

Agencija bo z medijskimi aktivnostmi ter v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana tudi z nadcestnimi transparentni opozarjala na tveganja, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona v prometu.

Preberite še: Ali je osebna mobilnost ogrožena? Francoski avtomobilski strokovnjak svari pred prihodnostjo

Po navedbah agencije so mobilni telefoni zadnje desetletje eden od večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Po različnih mednarodnih raziskavah se namreč ob uporabi mobilnega telefona tveganje za nastanek prometne nesreče poveča od štiri- do 23-krat.

Lani je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Leto prej je bilo takšnih kršitev za 23 odstotkov več, kar 33.297. Ob poostreni zakonodaji upad na policiji pripisujejo nadzoru policije in ozaveščanju, ki ga agencija izvaja skozi vse leto.