Policisti strogi do kolesarjev, mopedistov in skirojev, takšne so ugotovitve nadzora

13. 7. 2022
Deli
Policisti strogi do kolesarjev, mopedistov in skirojev, takšne so ugotovitve nadzora (foto: Profimedia)
Profimedia

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v torek v centru Ljubljane izvedli poostren nadzor nad kršitvami prometnih predpisov kolesarjev, mopedistov in voznikov električnih skirojev. Tem voznikom svetujejo, naj v prometu upoštevajo pravilno smer in stran vožnje, nosijo zaščitno čelado, ne uporabljajo mobilnega telefona in slušalk ter vozijo trezni.

Načelnik postaje prometne policije Ljubljana Zoran Obrez je v izjavi za medije danes dejal, da so najpogostejše kršitve kolesarjev, mopedistov in voznikov električnih skirojev neupoštevanje pravilne smeri in strani vožnje, vožnja v rdečo luč, neupoštevanje prometnih površin, neuporaba zaščitnih čelad in uporaba mobilnih telefonov, ki "bistveno zmanjšajo njihovo vidno in slušno zaznavanje".

V današnjem štiriurnem nadzoru so ugotovili 29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov e-skirojev. Največkrat je šlo za napačno stran in smer vožnje ter napačne površine.

Policisti opažajo poslabšanje prometne varnosti v Ljubljani, še posebej veliko pa je prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil. Obrez je povedal, da je bilo na območju PU Ljubljana v prvi polovici letošnjega leta huje poškodovanih 23 voznikov enoslednih vozil, dva kolesarja pa sta umrla. Pri voznikih, ki se hudo poškodujejo, gre največkrat za hude poškodbe glave ali zlome rok in nog.

Preberite še: Kolumna: Marko Radmilovič - Ata, kupi mi avto, bicikel in romobil …

Obrez je opozoril, da otroci do 14. leta električnih skirojev ne smejo uporabljati, razen če imajo kolesarsko izkaznico. Vozniki e-skirojev so namreč izenačeni s kolesarji.

Vozniki električnih skirojev morajo do dopolnjenega 18. leta starosti nositi zaščitno kolesarsko čelado, starejšim pa uporabo čelade priporočajo. Vozniki e-skirojev naj vozijo po kolesarskih površinah, v območjih za pešce pa morajo hitrost vožnje prilagoditi hitrosti gibanja pešcev. Ne skiroju je prepovedano prevažati druge osebe, pa so dodatno sporočili s PU Ljubljana

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja