Polletne vinjete 90, letne pa kar 130 evrov?

27. 10. 2008
Deli

Če bo Slovenija na zahtevo Evropske komisije morala uvesti vinjete s krajšo veljavnostjo, naj bi bila nova vlada prisiljena letne in polletne vinjete podražiti vsaj za dvakrat, in sicer letno vinjeto iz 55 evrov na od 110 do 130 evrov, polletno pa s 35 na od 70 do 90 evrov, piše ponedeljkov poslovni Dnevnik.

Gre za izračune, ki jih je pridobil Dnevnik od virov blizu Darsa, z njimi pa naj bi bili seznanjeni tudi na prometnem ministrstvu. Izračuni se nanašajo na predpostavko, da Slovenija uvede sedemdnevne vinjete, ki naj bi stale od 15 do 20 evrov. V tem primeru naj bi se velika večina tranzitnih in občasnih uporabnikov odločila za nakup sedemdnevnih namesto polletnih vinjet, kar bi pomenilo izpad petine cestninskih prihodkov Darsa, namenjenih za odplačilo posojil.

Slovenija mora na opomin Evropske komisije glede vinjet odgovoriti do 2. novembra, in čeprav naj bi trenutna vlada vztrajala pri stališču, da vinjete niso diskriminatorne do tranzitnih potnikov, je premier Janez Janša nedavno dejal, da bo najverjetneje treba uvesti krajše vinjete. Kdaj naj bi se to zgodilo, za zdaj ni mogoče napovedati, morebitni postopek na sodišču evropske skupnosti pa bi lahko trajal okrog pol leta, še piše poslovni Dnevnik.

Celotno novico si lahko preberete na spletni strani Dnevnika.

RTV Slovenija na svoji spletni strani poroča, da naj bi Dars uvedel 10-dnevne vinjete, ki naj bi stale najmanj 15 evrov, polletne podražil na 80, letne pa na 125 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja