Edinstveni Porsche 911, ki ga čaka prav posebna pot. Kje se bo končala?

9. 8. 2024 | Uredništvo
Deli

Največja posebnost unikatnega Porscheja ni niti njegova zunanjost niti notranjost.

Porsche je v poklon švicarskemu dirkaču Jou Siffertu izdelal posebni 911 GT3 RS. Unikat je znamka razvila v sodelovanju s Siffertovo družino, pri njegovem snovanju pa so črpali navdih iz Siffertovega zmagovalnega avtomobila.

Jo Siffert je najuspešnejši švicarski dirkač, ki je v 11 letih, do svoje smrti v nesreči med neuradno dirko leta 1971, tekmoval na 298 dirkah. Porsche se je s pričujočim avtomobilom poklonil njegovi zmagi v Avstriji dve leti pred smrtjo.

Edinstveni Porsche 911, ki ga čaka prav posebna pot. Kje se bo končala?
Porsche Newsroom

Siffert in Kurt Ahrens sta leta 1969 s Porschejem 917 zmagala na dirki na Österreichringu, kar je za Porsche pomenilo ključni trenutek v zgodovini njihovega dirkaškega oddelka. Model 917 je namreč vse do takrat veljal za težko obvladljivega zaradi visoke zmogljivosti in prefinjenih aerodinamičnih rešitev.

Po vzoru takratnega zmagovalnega avtomobila so pri Porscheju izdelali edinstveni primerek 911 GT3 RS dvobarvne zunanjosti. Osnovno belo barvo Pure Whire dopolnjujejo poudarki v barvi Viper Green, pa še velik napis Porsche in številka 29. Proizvajalec je za pomoč zaprosil tudi takratna Siffertova sponzorja Bosch in Shell, ki sta posebej za ta avtomobil izdelala sponzorske nalepke v retro stilu. Na B stebričke so dodali še oznake s Siffertovim podpisom.

Edinstveni Porsche 911, ki ga čaka prav posebna pot. Kje se bo končala?
Porsche Newsroom

V potniški kabini so črno rdeče prevleke sedežev Race-Tex, na vzglavnikih pa je motiv čelade. Edinstven pečat dodajajo še posebne ploščice na pragovih in Siffertov podpis na sredinski konzoli. Ustvarjalci so mislili na vse podrobnosti in avtomobilu namenili poseben ključ, ki ima enako zeleno belo barvno shemo.

Morda največja posebnost unikatnega 911 pa ni niti njegova zunanjost niti notranjost, pač pa je posebna njegova trenutno zastavljena pot. Do novembra, ko bo razstavljen na avtomobilskem salonu v Zürichu, bo obiskal različne švicarske prodajne salone, po končani turneji pa bo romal k svojemu končnemu lastniku, srečnemu kupcu, ki ga bo Porsche naključno izbral.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem