Porsche potrdil električno limuzino

7. 12. 2015
Deli

Porsche bo izdelal svojo prvo 100-odstotno električno limuzino. Nadzorni odbor Porscheja AG je namreč v petek potrdil razvoj avtomobila, ki ga je znamka napovedala s študijo Mission E.

Študija Mission E, ki jo je Porsche septembra predstavil v Frankfurtu, je presenetila z emocionalnim športnim oblikovanjem in sposobnostjo kombinacije športnih zmogljivosti z vsakdanje uporabnostjo. Štirivratnemu avtomobilu s štirimi sedeži so namenili električni pogonski sklop s sistemsko močjo 440 kW, ki mu omogoča pospeške v 3,5 sekunde do 100 km/h. S polnimi baterijami naj bi prevozil več kot 500 kilometrov. Baterije se bo lahko polnilo tudi z 800-voltnim polnilnikom, ki ga bodo razvili nalašč za ta avtomobil in bo po moči dvakratno presegal današnje hitre polnilnike. Polnjenje do 80-odstotne kapacitete baterij bo trajalo vsega 15 minut.

Pri Porscheju računajo, da jim bo projekt prinesel določeno rast in okoli 1000 dodatnih delovnih mest. V naslednjih nekaj letih bodo zgolj v domačo tovarno v Stuttgartu-Zuffenhausnu vložili okrog 700 milijonov evrov ter zgradili novi lakirnico in sestavno linijo. S proizvodnjo elektromotorjev bodo razširili tudi tovarno motorjev, povečali pa bodo tudi proizvodnjo karoserij. Prenove bo deležno tudi razvojno središče v Weissachu.

Predsednik nadzornega odbora Porscheja AG dr. Wolfgang Porsche je ob tem povedal: "S projektom Mission E smo jasno napovedali prihodnost znamke. Tud v spreminjajočem se avtomobilskem svetu bo Porsche s fascinantnimi športnimi avtomobili ohranil vodilni položaj."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja