Porsche Slovenija bo povrnil morebitna doplačila davka

7. 11. 2015
Deli
Porsche Slovenija bo povrnil morebitna doplačila davka (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Slovenski zastopnik avtomobilskega koncerna Volkswagen družbe Porsche Slovenija je sporočil, da bodo kupcem povrnili vsa morebitna doplačila davka na motorna vozila, ki bi izhajala iz nepravilnega navajanja podatkov o porabi in izpustih njihovih avtomobilov.

Afera z izpusti dizelskih motorjev dobiva vse večje razsežnosti. Izkazalo se je, da je sporna oprema prirejala tudi podatke o porabi goriva in izpustih ogljikovega dioksida, ki so večji od tistih, ki so bili navedeni v podatkih. Sporni so postali tudi nekateri bencinski motorji. Izpusti ogljikovega dioksida so tudi osnova za izračun davka na motorna vozila, zato je bil v primeru netočnih podatkov ta seveda nižji. Pri ministrstvu za finance sicer še niso sporočili dokončne odločitve, a razmišljajo o tem, da bi naknadno obdavčili tiste avtomobile, pri katerih še ni potekel rok zastaranja plačila davka, se pravi novejše od petih let.

Pri podjetju Porsche Slovenija so se že odzvali na napovedi ministrstva za finance in sporočili, da bodo v primeru morebitnih doplačil davka na motorna vozila svojim kupcem poravnali dodatne stroške. Takole so zapisali:

"Davek na motorna vozila (DMV) se med drugim odmeri na podlagi emisij CO2. Če bodo nadaljnje preiskave družbe Volkswagen potrdile spremenjene vrednosti CO2 pri določenih motorjih v tolikšni meri, da bi se posledično spremenila višina DMV-ja, bo slovenski uvoznik Porsche Slovenija kot davčni zavezanec prevzel vse obveznosti za poračun DMV-ja za vozila, ki so bila uvožena preko družbe Porsche Slovenija. Lastniki zadevnih vozil iz tega naslova ne bodo imeli nobenih stroškov. V zvezi s tem je Porsche Slovenija v stiku tako s finančno upravo Republike Slovenije kot tudi z drugimi pristojnimi organi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol