Porsche več kot 50-odstotni lastnik Volkswagna

5. 1. 2009
Deli
Porsche več kot 50-odstotni lastnik Volkswagna

Nemški proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov Porsche je prevzel nemški avtomobilski koncern Volkswagen, največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi in tretjega največjega na svetu. Trenutno ima v lasti 50, 76 odstotkov Volkswagnovih delnic.

Porsche je imel do sedaj 42, 6 odstotka delnic nemškega avtomobilskega velikana iz Wolfsburga, za nakup dodatnih 8, 16 odstotkov pa je odštel 6, 1 milijarde evrov.

Njihov predstavnik je povedal, da želijo še letos povečati svoj delež na 75 odstotkov, vendar tudi takrat ne bodo imeli popolne kontrole nad upravljanjem Volkswagna. 20-odstotni delež v podjetju ima namreč nemška zvezna dežela Saška, katere predstavniki imajo možnost, da zavrnejo odločitve največjih lastnikov, s katerimi se ne strinjajo. Gre za varovalko v nemški zakonodaji, ki ščiti podjetja pred sovražnimi prevzemi.

Volkswagen ima v lasti večino delnic švedskega proizvajalca tovornjakov Scania in po švedskih predpisih je Porsche zdaj dolžan dati prevzemno ponudbo še za to podjetje. Predstavniki Porscheja pravijo, da to ni v njihovem strateškem interesu in bodo zato ponudili najnižjo ceno, ki jo še dovoljujejo tamkajšnji zakonski predpisi.

Porsche letno izdela okrog 100.000 luksuznih športnih avtomobilov in je imel v letu 2007 sedem milijard evrov prihodkov. Volkswagen je v istem letu izdelal pet milijonov avtomobilov in imel 109 milijard evrov prihodka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja