Porschejev Audi Q5 oz. Porsche Cayun

10. 1. 2011
Deli
Porsche Cayun (foto: Automedia)
Automedia

Audi bo v prihodnjih letih posodil še eno platformo, na kateri bo Porsche sestavil modelu Q5 sorodni model. Porschejev novi in hkrati najmanjši mehki terenec naj bi se imenoval Cayun.

Prvi Porsche, razvit pod okriljem Volkswagna kot lastnika Porscheja, bo imel, kot se za športno znamko spodobi, v primerjavi z Audijem Q5 kljub tehnični podobnosti bolj športno vzmetenje, bolj športni vožnji bodo prirejeni tudi blažilniki in zavore. Tako kot sistem za nadzor stabilnosti v vožnji pa bo za kar najboljše užitke skrbel tudi Porsche Active Stability Management.

V primerjavi s Q5 bo Cayun nekoliko širši, krajši in nižji, posledično pa bolj športnega videza z bolj drzno prežo. Audijevi bodo tudi motorji, v paleti pa bodo še dizelski agregati in hibridni pogon, ki ga bo Audi kmalu ponudil za Q5. Med bencinskimi pričakujte dvolitrski turbobencinski stroj z okoli 176 kilovati in 3.0 TFSI V6 z okoli 243 kilovati moči. Dizla bosta imela zelo podobno prostornino, 2.0 TDI moč okoli 140, 3.0 TDI pa okoli 174 kW.

Hibridni (bencinski štirivaljnik 2.0 in elektromotor) Cayun bo omogočal nekaj kilometrov vožnje tudi zgolj na električno energijo. Moč se bo prek šeststopenjskega ročnega ali sedemstopenjskega dvosklopčnega PDK-ja prenašala na vsa štiri kolesa, pri čemer štirikolesni pogon ne bo naravnan toliko za terensko rabo kot za optimalen prenos moči na asfaltno podlago. Štirisedežnega in v notranjosti luksuzno opremljenega Cayuna naj bi začeli prodajati leta 2013.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol